Van verkrachting beschuldigde Tariq Ramadan gearresteerd in Parijs

31 januari 2018Leestijd: 2 minuten
Tariq Ramadan. Foto:AFP

De Zwitserse islamoloog Tariq Ramadan is in Parijs in voorarrest geplaatst. Aanleiding zijn twee aanklachten van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Dat meldt de Franse krant Le Monde.

Ramadan meldde zich zelf bij de politie

De 55-jarige Ramadan meldde zich woensdagochtend bij de Franse politie om een verklaring af te leggen. In het najaar van 2017 werd hij door diverse vrouwen beschuldigd, onder meer van verkrachting en geweldpleging. De bekende theoloog zou zowel in 2009 als in 2012 een vrouw hebben verkracht.

Henda Ayari, een van de vrouwen die eerder aangifte deed tegen Ramadan, werd eind vorig jaar na haar beschuldiging het mikpunt van doodsbedreigingen. De stroom haatmails aan Ayari’s adres bevatte ook verwensingen dat ze moest worden verkracht. Ook wordt beweerd dat de aanklacht tegen Ramadan een zionistisch complot is tegen de islamoloog.

Ayari – voorheen salafist en nu feministe – schreef een boek waarin onder meer een verkrachting voorkwam. Tijdens een uitzending van de Franse televisiezender BFMTV vertelde Ayari dat Ramadan haar uitnodigde op haar hotelkamer en haar vervolgens ‘als een wild beest’ besprong en verkrachtte.

Naast Ayari werd ook het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo  in november het mikpunt van bedreigingen, na een islamkritische cartoon over de theoloog. Het blad publiceerde een cartoon van Ramadan met een enorme erectie, met daarbij de tekst: ‘Ik ben de zesde zuil van de islam.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Minderjarige meisjes deden aangifte

De conservatieve islamoloog Ramadan was in 2009 nog integratie-adviseur van de gemeente Rotterdam en gasthoogleraar aan de Erasmus Universiteit. Inmiddels werkt hij weer in Frankrijk en is hij hoogleraar aan de prestigieuze University of Oxford. Te midden van de hype rond #MeToo werd hij in Frankrijk door twee vrouwen beschuldigd van verkrachting. De universiteit van Oxford stelde hem op non-actief.

Intussen kwamen er nog twee aanklachten bij. Afkomstig van vrouwen die beweren dat zij in de jaren tachtig en negentig door hem zijn misbruikt. Ramadan gaf toen les op een middelbare school in Zwitserland. De vrouwen waren destijds tussen de veertien en achttien jaar oud. Minderjarig dus.