Charlie Hebdo krijgt weer doodsbedreigingen na kritische cartoon over Ramadan

07 november 2017Leestijd: 3 minuten
Tariq Ramadan - Foto: AFP

Het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo heeft bij de politie aangifte gedaan van bedreiging. Na de publicatie van een nieuwe islamkritische cartoon, heeft de redactie opnieuw doodsbedreigingen ontvangen. De politie neemt de bedreigingen serieus.

De bloedige aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in januari 2015 na de publicatie van satirische cartoons over de profeet Mohammed was de eerste van een reeks terreuraanslagen in Frankrijk. Het maakt de doodsbedreigingen extra pijnlijk. Bij de aanslag werden twaalf mensen vermoord.

Erectie als ‘zesde zuil van de islam’

Charlie Hebdo publiceerde een cartoon over de omstreden Zwitserse islamitische filosoof Tariq Ramadan, die onlangs is beschuldigd van verkrachting en het misbruik van minderjarige schoolmeisjes. In de editie van vorige week woensdag beeldde het weekblad Ramadan af met een enorme erectie, met daarbij de tekst: ‘Ik ben de zesde zuil van de islam’. De islam kent de zogeheten ‘vijf zuilen’ (geloofsbelijdenis, rituele gebeden, aalmoezen geven, vasten tijdens de ramadan, en een bezoek aan Mekka). In bepaalde soennitische kringen wordt de jihad (heilige oorlog) gezien als de zesde zuil van de islam.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Op de cover van het blad prijkt bovendien de tekst: ‘Verkrachting – de verdediging van Tariq Ramadan’.

De conservatieve islamoloog Ramadan (55), die in 2009 integratie-adviseur was van de gemeente Rotterdam en gastdocent aan de Erasmus Universiteit maar nu in Frankrijk werkt en hoogleraar is aan de University of Oxford, is te midden van de hype rond MeToo in Frankrijk door twee vrouwen beschuldigd van verkrachting. Later kwamen daar vrouwen bij die beweren dat zij in de jaren tachtig en negentig door hem zijn misbruikt. Ramadan gaf toen les op een middelbare school in Zwitserland. De vrouwen waren destijds tussen de veertien en achttien jaar oud. Minderjarig dus.

Ramadan zelf ontkent de aantijgingen en doet ze af als een ‘lastercampagne door mijn vijanden’. Hij heeft een aanklacht wegens smaad ingediend. Op de beschuldiging dat hij minderjarige meisjes heeft misbruikt, heeft hij nog niet gereageerd.

Dreigementen worden serieus genomen

Charlie Hebdo kreeg na publicatie van de cartoon diverse doodsbedreigingen. Het Openbaar Ministerie in Parijs zegt de aangifte serieus te nemen en is een onderzoek begonnen, meldt het Franse persbureau AFP. Volgens bronnen binnen het OM richt dat onderzoek zich op ‘geschreven doodsbedreigingen’ en ‘publieke verheerlijking van een terroristische daad’.

Dat laatste verwijst vermoedelijk naar de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in 2015. Die werd destijds opgeëist door terreurbeweging Al-Qa’ida. Bij de claim werd expliciet gezegd dat het een straf was voor de satirische cartoons die het blad over de profeet Mohammed had gemaakt.

Volgens Laurent Sourisseau, cartoonist en redacteur bij Charlie Hebdo, kampt het blad sinds 2015 eigenlijk met een continue stroom aan bedreigingen en haatmails. ‘Soms zijn er pieken waarin we expliciete doodsbedreigingen krijgen op sociale media – dat is in dit geval gebeurd,’ zei hij op de Franse radiozender Europe 1. Volgens Sourisseau is het lastig in te schatten hoe serieus de bedreigingen zijn, maar doet het blad uit principe altijd aangifte.