Operatie Olijftak

‘Tientallen Syrische burgerslachtoffers bij Turkse aanval op ‘terroristen”

29 januari 2018Leestijd: 2 minuten

De Turkse inval in het noorden van Syrië heeft tientallen burgerslachtoffers gemaakt. Een aantal dorpen waar geen militairen waren, is gebombardeerd door het Turkse leger. Turkije ontkent, en beweert zich in operatie Olijftak te beperken tot het aanvallen van Koerdische milities.

Dat meldt de Britse krant The Independent. Het Turkse leger gaat lukraak te werk en bombardeert op plekken waar geen soldaat te bekennen is. Volgens het Turkse leger wordt juist met uiterste zorg vermeden dat er burgers worden gedood bij de militaire ingreep.

Het leger verklaart dat er sinds vorige week, toen de militaire operatie in Noord-Syrië begon, al meer dan 550 tegenstanders ‘geneutraliseerd’ zijn. Daarmee wordt bedoeld gedood, gevangengenomen of verwond. Alleen al op zondag 28 januari werden er 73 leden van de Koerdische militie YPG of terroristische organisatie Islamitische staat geneutraliseerd. Het communiqué van het Turkse leger zegt dat de operatie Olijftak ‘succesvol volgens plan’ verloopt. Dat meldt de Turkse krant Hurriyet.

Bombardementen op dorpen

Maar volgens de Midden-Oosten-correspondent van de Britse krant The Independent gaat de operatie met veel meer geweld gepaard dan Turkije doet geloven. De krant meldt dat de Turkse inval een groot aantal burgerslachtoffers heeft gemaakt, en dat er ook er enkele bombardementen zijn geweest op plekken waar zich geen enkele Koerdische soldaat bevond.

In het Syrische stadje Afrin werden tientallen burgerslachtoffers naar het lokale ziekenhuis gebracht. Turkije daarentegen beweert dat de operaties met chirurgische precisie zijn uitgevoerd, waarbij alleen militaire doelen werden beschoten en burgerslachtoffers zijn vermeden. Berichten die dat tegenspreken, worden door de Turkse autoriteiten gezien als propaganda.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Turkije vreest Koerdische staat

Turkije heeft in de zes jaar oude Syrische burgeroorlog met afgrijzen toegezien hoe Koerdische milities YPG (Volksbeschermingseenheden) in het noordoosten van Syrië een cruciale rol zijn gaan spelen in de internationale strijd tegen de soennitische extremisten van Islamitische Staat.

De Verenigde Staten zien die milities daarom als een belangrijke bondgenoot en steunen de YPG. Voor Ankara gaat het echter om een verlengstuk van de terroristische PKK (Koerdische Arbeiderspartij). Turkije vreest voor een Koerdische staat langs zijn zuidgrens.

Erdogan heeft straks bijna heel Syrië in handen

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.