Turkije

Erdogan heeft straks bijna heel Syrië in handen

26 januari 2018Leestijd: 2 minuten

De Turkse president Erdogan wil zijn militaire operatie langs de Turks-Syrische grens naar het oosten uitbreiden, helemaal tot aan de grens met Irak. Daarbij zal het onherroepelijk tot een confrontatie komen met Amerikaanse troepen die daar aanwezig zijn in de strijd tegen IS.

Dat betekent dat de twee NAVO-bondgenoten recht tegenover elkaar staan. Erdogan deed zijn uitspraken vrijdag op een bijeenkomst met regionale leiders van zijn AK-partij.

In een dreigend telefoongesprek op woensdag met zijn Amerikaanse collega Donald Trump eiste Erdogan al dat Trump zijn soldaten terugtrekt uit de Syrische stad Manbij. De Amerikanen helpen daar de Koerdische YPG-milities. De VS en de YPG zijn belangrijke bondgenoten in de strijd tegen Islamitische Staat.

Maar Erdogan ziet de YPG als een verlengstuk van de Koerdische terreurorganisatie PKK en wil koste wat het kost voorkomen dat de Koerden een zelfstandige staat stichten. Daarom liet hij een week geleden Turkse troepen de Koerdische enclave Afrin vlak over de grens in Syrië binnenvallen, wat leidde tot gewelddadige confrontaties.

Lees ook de column van Afshin Ellian over de kinderen van Nederlanders die naar IS-gebied vertrekken:

Jihadkinderen stellen Nederland voor duivels dilemma

‘Assad, red ons van Turkse bezetter’

Koerdische autoriteiten in Afrin hebben intussen een noodkreet gericht aan het Syrische regime van president Bashar al-Assad. Zij roepen de regering op troepen te sturen om ‘de grenzen van het Afrin-gebied’ veilig te stellen. Dat moet ‘de grenzen met Turkije beschermen tegen aanvallen van de Turkse bezetter’, stelde het regiobestuur.

Het regime van Bashar al-Assad sprak zich eerder uit tegen het Turkse optreden, maar erkent ook de autonome Koerdische bestuursorganen niet. Het is dus zeer de vraag of Assad de Koerden te hulp zal schieten.

Rebellen sluiten zich aan bij Turkije

Erdogan ging vrijdag gestaag door met zijn oorlog tegen ‘de terroristen’. Hij krijgt daarbij steun van 25.000 strijders van het Vrije Syrische Leger. Zij hebben zich aangesloten bij het Turkse offensief.

Turkije begon een week geleden met de inval in Afrin, die tot nu toe drie Turkse soldaten en elf strijders van het Vrije Syrische Leger het leven zou hebben gekost. Zo’n 130 mensen raakten gewond, maakte het Turkse ministerie van Volksgezondheid vrijdag bekend. Het Turkse leger meldde vrijdag dat aan Koerdische kant sinds zaterdag zeker 343 militanten zouden zijn gedood.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.