Ook Macron wil nepnieuws bestrijden, en ‘liberale democratie beschermen’

04 januari 2018Leestijd: 2 minuten
De Franse president Emmanuel Macron - Foto: AFP

De Franse president Emmanuel Macron stort zich net als veel andere Europese politici op de strijd tegen fake news. Hij wil de Franse autoriteiten de macht geven om in verkiezingstijd posts op sociale media te censureren als de berichten nepnieuws bevatten.

Macron onthulde woensdag al zijn plan. Volgens de Franse president zijn dergelijke maatregelen nodig om ‘liberale democratieën’ te beschermen.

Tegenstanders noemen maatregelen censuur

Macron komt met een reeks aan maatregelen: meer transparantie voor internetplatforms wat betreft gesponsorde artikelen, het bekendmaken van de identiteit van sponsoren, en het aantal advertenties beperken. Ook wil hij rechters de macht geven om berichten met nepnieuws te verwijderen, en sites die nepnieuws verspreiden te blokkeren. Ook zou de CSA, de Franse mediawaakhond, de macht hebben om omroepen uit het buitenland te blokkeren.

De maatregelen zijn niet onomstreden: tegenstanders spreken van censuur. Macron is ervan overtuigd dat zijn verkiezingscampagne vorig jaar door de Russen is gesaboteerd.

Satire versus haatzaaien

Met zijn plannen volgt Macron de lijn van de Duitsers, die onlangs met een wet tegen hate speech kwamen. Sociale mediabedrijven die haatzaaiende content niet op tijd verwijderen, kunnen in Duitsland een boete van 50 miljoen euro verwachten. Ook kunnen social media-accounts die als ‘haatzaaiend’ worden gezien, in Duitsland worden geblokkkeerd.

De wet zorgt echter nu al voor problemen. Zo wordt satire nogal eens met haatzaaiing verward. Het Twitter-account van het Duitse satirische blad Titanic werd woensdag bijvoorbeeld geblokkeerd, na een satirische tweet over Beatrix von Storch, parlementslid van de rechtse Alternative fùr Deutschland. Het blad verwees naar een eerdere tweet van Von Sturch, waarin ze uithaalde naar migranten. De Duitse vereniging voor journalisten DVJ ziet de block van het account van Titanic als censuur.