Frankrijk

Macron onder vuur om verjaardagsfeest in lustslot

17 december 2017Leestijd: 2 minuten

De Franse president Emmanuel Macron ligt onder vuur van critici vanwege een verjaardagsfeestje in een luxe kasteel. Macron viert zijn 40ste verjaardag deze week met zijn vrouw Brigitte en andere familieleden in het dure Château de Chambord, ten zuiden van Parijs.

Critici noemen hem al langere tijd ‘de president van de rijken’, maar het Élysée laat weten dat het verblijf van Macron en zijn naasten uit eigen zak wordt betaald. Volgens een van zijn familieleden waren de kosten ‘minder dan 1.000 euro’.

Franse regering betaalt wel beveiliging

Macron is aanstaande donderdag jarig, maar reisde afgelopen vrijdag al af naar het prestigieuze Château de Chambord in de Loirevallei, waar hij zaterdag zijn verjaardag vierde. Een woordvoerder van de president benadrukte al eerder dat alleen het diner in het kasteel wordt gehouden: de rest van de tijd verbleven Macron en zijn vrouw in een hotel.

Het Franse presidentiële paleis betaalt wel de beveiliging van het evenement, schrijft Le Monde.

Kasteel met meer dan 400 kamers

Desondanks verwijt de oppositie Macron blind te zijn voor de problemen van het Franse volk. Senator voor de Groenen Esther Benbassa benadrukte bijvoorbeeld dat de aankomst van Macron in het luxueuze kasteel samenvalt met de dag waarop zijn regering aankondigde het minimumloon niet te verhogen.

‘Wie is de koning?’ twitterde de republikeinse politicus Lionnel Luca spottend.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ook de Jean-Luc Mélenchon sprak schande van de actie: ‘Ik ben zo republikeins dat alle koninklijke symbolen me verbazen. Ik vind het belachelijk,’ aldus de radicaallinkse politicus. ‘

Het Chambord-kasteel met 440 kamers werd meer dan 500 jaar geleden gebouwd onder koning Francois de eerste, en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.