In Kurz vindt Orbán strijdmakker tegen immigratie

31 januari 2018Leestijd: 2 minuten
Sebastian Kurz en Viktor Orbán. Foto:AFP

De Hongaarse premier Viktor Orbán was dinsdag te gast bij zijn Oostenrijkse collega, de onlangs gekozen Sebastian Kurz. In Wenen beloofden beiden om elkaar te steunen tegen illegale immigratie in Europa.

Hongarije en Oostenrijk willen nauwer gaan samenwerken om de grens met de Balkan af te grendelen. Beide landen vinden de huidige, door Brussel opgelegde migratiequota, onzin. ‘We moeten de illegale migratie stoppen om de veiligheid in de Europese Unie te waarborgen,’ zei Kurz tijdens een gezamenlijke persconferentie. De grootste bedreiging vormt de grote exodus naar Europa, benadrukte Orbán. ‘Die wordt door sommigen een kwestie van migratie genoemd.’ Orbán waarschuwde de andere EU-leiders voor parallelle samenlevingen, waarop volgens hem niemand zit te wachten.

Orbán tegen parallelle samenlevingen

Hongarije en Oostenrijk trokken al eerder samen op bij het bewaken van de Europese grens: tijdens de migratiecrisis stuurde de Oostenrijkse regering grensbewaking naar de Hongaars-Servische grens. Volgens Kurz kan Hongarije ook in de toekomst op de steun van zijn land rekenen.

Beide regeringsleiders benadrukken vooral dat ze eensgezind zijn waar het migratie betreft. Orbán blijft erop hameren dat de buitengrenzen van de EU moeten worden gesloten. Ook benadrukt de Hongaarse premier dat immigranten die illegaal in de Europese Unie verblijven, moeten worden uitgezet. Orbán wil dat er Europese grensbewaking komt en een gemeenschappelijk Europees asielbeleid. De twee zijn volgens de Hongaarse regering onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Oostenrijk sluit zich niet aan bij Visegrad-landen

Volgens Kurz is er geen sprake van dat Oostenrijk zich aansluit bij de zogeheten Visegrad-landen. Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië roepen de Europese Commissie op om zich niet te veel met hun zaken te bemoeien. De Visegrad-groep kwam vrijdag in Boedapest bijeen om een collectief standpunt te formuleren voor een bijeenkomst over de verdere toekomst van de Europese Unie (EU) na de Brexit.

Sargentini wekt woede Orbán met bezoek Hongarije