Europese Unie

Sargentini wekt woede Orbán met bezoek Hongarije

13 januari 2018

Met een bezoek aan Hongarije heeft GroenLinks-europarlementariër Judith Sargentini zich de woede van de Hongaarse regering op de hals gehaald. Sargentini onderzoekt of er ook tegen Hongarije een artikel 7-procedure moet worden aangespannen. ‘Sargentini voert oppositie tegen Orbán,’ vindt de Hongaarse regering.

Zonder vooraankondiging, om geen argwaan te wekken bij Hongaarse media,  vertrok Sargentini deze week naar Hongarije. Daar onderzocht ze of de Hongaarse regering van premier Viktor Orbán de rechtsstaat probeert aan te tasten en in hoeverre de mensenrechten en academische vrijheid worden geschonden. Dat meldt de website Politico.

EU moet Polen en Hongarije onder druk zetten, vindt columnist Arend Jan Boekestijn

Orbán op zijn achterste benen

Volgens de regering van Orbán is Sargentini gestuurd om het land in diskrediet te brengen. Sargentini zelf is het daarmee oneens. Ze wilde met eigen ogen zien wat er in Hongarije gaande is. Daarom ging ze eerst op bezoek bij de Servisch-Hongaarse grens, waar Orbán een hek liet bouwen om de migrantenstroom in te dammen.

Sargentini lijkt aangegrepen door dit bezoek: ‘Ik zag er kinderen zonder begeleiding rondlopen. Die moet je niet achter een hek opsluiten, dat zijn jongens die geknuffeld moeten worden.’

Sargentini werkt in opdracht van het Europees Parlement aan een rapport over de Hongaarse rechtsstaat. Dat rapport zal een advies geven aan de Europese Commissie, over de vraag of er een artikel 7-procedure (waardoor een land zijn stemrecht kan kwijtraken in EU-raden) tegen Hongarije moet worden ingesteld.

‘Sargentini is partijdig’

‘Als het de bedoeling is om één lidstaat uit te zonderen en te bestraffen op politieke gronden, en daarmee eenheid op links te vormen, kan men stellen dat de procedure goed werkt,’ zegt een lid van de Fidesz-partij van Orbán tegen Politico.

Hoewel het rapport pas in maart verschijnt, heeft de Hongaarse regering al besloten dat Sargentini partijdig is. Het rapport van de GroenLinks-parlementariër wordt door Orbán niet serieus genomen. De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó, sprak zich al uit tegen de rapporteurs. In een interview op televisie zei hij dat de rapporteurs zich niet interesseren voor de feiten.

Vorige week maakte de Hongaarse regering bekend dat er op 8 april nieuwe parlementsverkiezingen zijn. Naar verwachting zal Orbán daarmee zijn grip op de Hongaarse regering verstevigen. Ook kan hij de rapportage van Sargentini aangrijpen als campagnemiddel: Brussel is voor hem een geliefde vijand.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.