Nucleaire dreiging

Wanhoop groeit: VN-gezant reist af naar Noord-Korea

04 december 2017Leestijd: 2 minuten

Voor het eerst in zes jaar reist er een VN-gezant af naar Noord-Korea. Jeffrey Feltman is van dinsdag tot vrijdag in het land om te praten over ‘kwesties van wederzijds belang en zorgen’.

De Verenigde Naties (VN) maken zich zorgen over de oplopende spanningen in de regio, en de escalerende taal tussen het regime van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump.

Weer dreigementen van Noord-Korea

In Noord-Korea zal Feltman een gesprek hebben met minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong Ho en zijn onderminister Pak Myong Guk, liet een woordvoerder van de VN maandag weten. Feltman is de eerste staffunctionaris die naar Noord-Korea reist, sinds het bezoek van zijn voorganger Lynn Pascoe in februari 2010 en voormalig VN-functionaris Valerie Amos in oktober 2011.

Meer over Noord-Korea
Het geheime leven van Kim Jong-un

De Verenigde Staten en Zuid-Korea gingen maandag door met grootschalige gezamenlijke luchtmachtoefeningen. Noord-Korea dreigde dat dit het Koreaanse schiereiland naar ‘de rand van een nucleaire oorlog’ duwt. Rusland en China wilden dat de oefeningen werden afgeblazen.

Ballistische raket die ‘heel Amerika kan raken’

De oefeningen begonnen een week nadat Pyongyang zei dat het zijn meest geavanceerde ballistische langeafstandsraket had getest die in staat zou zijn om de hele Verenigde Staten te bereiken.

Op een vergadering van de VN-Veiligheidsraad vorige week naar aanleiding van de rakettest uitte de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley dreigende woorden. ‘Vergis je niet: terwijl Washington geen oorlog met Pyongyang zoekt, zal het Noord-Koreaanse regime, als er wel oorlog komt, volledig worden weggevaagd,’ aldus de Amerikaanse VN-ambassadeur.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.