Noord-Korea: ‘luchtmacht-oefeningen zijn provocatie’

04 december 2017Leestijd: 1 minuut
F-22 stealth-gevechtsvliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht. Bron: ANP

In Zuid-Korea zijn maandag de Vigilant Ace 18-luchtmacht-oefeningen begonnen, waarbij de Amerikaanse en de Zuid-Koreaanse luchtmachten gezamenlijk operaties uitvoeren. De bijeenkomst is door Noord-Korea ‘een gevaarlijke provocatie’ genoemd.

De oefeningen duren een week. Er nemen 230 vliegtuigen aan deel, met 12.000 man ondersteuning. Het gaat om een jaarlijkse oefening, maar dit jaar is er een extra aanleiding. Vorige week lanceerden de Noord-Koreanen een langeafstandsraket, die volgens de NAVO Europa en het hele Amerikaanse vasteland kan bereiken. De raket is vermoedelijk in stukken gebroken toen hij terug de atmosfeer in kwam.

‘Gevaarlijke provocatie’

Noord-Koreaanse autoriteiten reageerden tweeledig op de oefeningen. Op zaterdag meldde de minister van Buitenlandse Zaken dat de Amerikaanse president Donald Trump om ‘oorlog smeekte’. Een dag later meldde de Noord-Koreaanse staatskrant Rodong Sinmun dat de oefeningen een ‘gevaarlijke provocatie’ zijn, die de regio ‘naar een oorlog duwen’.

De Amerikaanse Nationaal Veiligheidsadviseur Herbert McMaster zei zaterdag dat de kansen op oorlog op het Koreaanse schiereiland elke dag groeien. McMaster noemde de situatie ‘een race’ omdat er volgens hem steeds minder tijd is om het conflict op te lossen.

Stealth-gevechtsvliegtuigen

De oefeningen gaan deze week door. Onder de deelnemende vliegtuigen zijn twee soorten stealth-gevechtsvliegtuigen: de F-22 en de F-35. Laatstgenoemde is het meest geavanceerde gevechtsvliegtuig ooit gebouwd. Deze vliegtuigen zullen volgens CNN de strijd tegen Noord-Korea leiden, mocht het zo ver komen.