Duitsland

Martin Schulz maakt het extra spannend voor Merkel

01 december 2017

Het is inmiddels duidelijk dat SPD-voorman Martin Schulz zich niet zomaar laat verleiden door Angela Merkel. Schulz ontkent dat het licht op groen staat voor onderhandelingen over voortzetting van de Grote Coalitie.

Sterker, hij is ronduit boos over de verhalen dat alles al in kannen en kruiken zou zijn. Duitse media als het dagblad Bild melden vrijdag dat Schulz een dag eerder op een bijeenkomst met onder anderen bondspresident Frank-Walter Steinmeier en bondskanselier Angela Merkel heeft toegezegd te willen onderhandelen over een coalitie van SPD en CSU/CDU.

Een hernieuwde samenwerking is geen automatisme

Schulz: vals bericht verspreid in christen-democratische kringen

De sociaal-democraat Schulz beklemtoonde vrijdag dat er geen groen licht voor die coalitie is. Dat bericht moet in christen-democratische kringen zijn verspreid, maar klopt volgens hem niet. Zijn partij staat open voor alle mogelijkheden, benadrukt hij. Schulz zei vlak na de verkiezingen op 24 september onomwonden dat zijn partij in de oppositiebankjes zou gaan zitten.

De SPD kreeg, net als alle andere sociaal-democratische partijen in Europa, een enorme dreun van de kiezer. De partij verloor een flink aantal zetels (net als Merkels CDU/CSU overigens), maar bleef de tweede partij van het land, voor de Alternative für Deutschland.

Ongekende crisis in de anders zo stabiele Duitse politiek

De radeloosheid na het klappen van de beoogde Jamaica-coalitie bewijst: Duitsers houden niet van chaos en onbetrouwbaarheid, schrijft correspondent Rob Savelberg vanuit Berlijn >

Een van de opties is nog altijd nieuwe verkiezingen, mocht Schulz zijn poot stijf houden. De ongekende crisis in de anders zo stabiele Duitse politiek is het gevolg van de mislukte formatie tussen CDU/CSU, de liberale FDP en de Groenen. De partijen konden het niet eens worden over bijvoorbeeld de aanpak van de migratieproblematiek.

Toen besloot FDP-leider Christian Lindner de stekker uit het overleg te trekken. Om een paar dagen later de deur helemaal dicht te slaan. Van een lijmpoging zal het niet komen, sprak hij met klem: ‘We gaan niet voor nuttige idioten spelen.’

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.