Illegale immigranten slaan Trumps Amerika liever over

05 december 2017Leestijd: 2 minuten
Delen van een muur werden al gebouwd onder Bush en Obama. Foto: AFP

Is een muur langs de grens met Mexico echt nodig? Een jaar na het aantreden van president Trump is het aantal gearresteerde illegale immigranten gedaald tot het laagste punt in 46 jaar.

In het fiscale jaar 2017 werden meer dan 310.000 illegale immigranten gearresteerd net over de Amerikaanse grens, blijkt uit cijfers die het departement van Binnenlandse Veiligheid dinsdag naar buiten bracht. Dat is ruim een kwart minder dan in 2016. Het is de eerste keer dat een voorzichtig beeld kan worden geschetst van de effecten van Trumps grensbeleid.

Sinds 1971 was het aantal opgepakte illegale immigranten niet zo laag. ‘De grens wordt beter gecontroleerd dan op ieder moment tijdens de afgelopen 45 jaar,’ is de verklaring van Tom Homan, de directeur van federale immigratiedienst ICE.

Vooral in de eerste maanden onder president Trump daalde het aantal illegale grensovergangen sterk. In de lente- en zomermaanden nam dit weer wat toe. De lagere cijfers zijn ogenschijnlijk vooral een gevolg van Trumps felle retoriek. De Republikein beloofde tijdens de campagne een strenger asielbeleid, met meer deportaties en een heuse muur aan de grens met Mexico. Illegale immigranten noemde hij meer dan eens ‘leden van criminele gangs’ en ‘drugs dealers’.

Meer arrestaties in binnenland

De cijfers laten ook zien dat in de rest van het land juist meer illegale immigranten werden gearresteerd. Bijna 150.000 personen die illegaal in de Verenigde Staten verbleven, werden het afgelopen jaar opgepakt – het merendeel afkomstig uit Centraal-Amerika. Het is een direct resultaat van een van Trumps eerste presidentiele decreten – een bevel om niet langer alleen illegale immigranten met een crimineel verleden uit te zetten. En toch: nog altijd had 92 procent van alle gearresteerde illegalen een strafblad, aldus Homan.

Immigratiebeleid is een thema waarop de president veel invloed kan uitoefenen. De laatste decennia nam het Congres een reeks strenge immigratiewetten aan, maar kozen presidenten ervoor om de uitvoering ervan te versoepelen. Trump heeft daar minder moeite mee, zo blijkt. ‘Zo ziet het eruit als je de wetten van het Congres daadwerkelijk uitvoert,’ reageert een woordvoerder van het departement van Binnenlandse Veiligheid.

Edwin Timmer vanuit Arizona: Waarom Trumps muur wel degelijk helpt>

De cijfers roepen de vraag op of die omstreden muur wel echt nodig is. Voorlopig gaat het plannen ervan gewoon door – in het zuiden van Californië zijn een aantal prototypes neergezet. De daadwerkelijke bouw van een muur laat nog even op zich wachten: daarvoor moet het Congres eerst geld vrijmaken.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!