Trump wil muur in ruil voor vergunning jonge illegalen

09 oktober 2017Leestijd: 3 minuten
Donald Trump. Foto:EPA

Het Witte Huis heeft zondag een lijst met eisen op tafel gelegd in ruil voor een wettelijke verblijfsvergunning voor 800.000 jonge illegalen. Begin september gaf de Amerikaanse president Donald Trump aan dat hij de huidige regeling voor hen wil opheffen.

Het gaat om ongeveer 800.000 kinderen van illegale immigranten die als kind door hun ouders zijn meegenomen naar de Verenigde Staten. Trumps voorganger Barack Obama gaf deze immigranten (‘dreamers’, noemde hij ze) in 2012 via een uitgevaardigde opdracht een verblijfsvergunning, maar dit is niet in de wet vastgelegd. Hun verblijfstatus is momenteel veiliggesteld in de Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA). Ook mogen ze onder deze regeling legaal werken in Amerika.

Trump gaf begin september aan dat hij het DACA-programma wil afschaffen. Hij zei daarbij wel dat hij de uitvoering van dit besluit zes maanden uitstelt om het Congres de kans te geven om het verblijf van de groep jonge illegale immigranten alsnog wettelijk vast te leggen.

Striktere grenscontroles

In ruil daarvoor heeft de regering vandaag onder meer striktere grenscontroles en strengere immigratievoorwaarden geëist. Zo moet de grensoversteek moeilijker worden voor minderjarige vluchtelingen die zonder begeleidende volwassenen reizen, wil de president geld voor een muur tussen Mexico en de Verenigde Staten en moet legale immigratie drastisch worden ingeperkt.

De maatregelen zijn essentieel om de economische consequenties te verzachten wanneer DACA-kinderen een legale status wordt toegekend, aldus Marc Short, hoofd Wetgeving van het Witte Huis, in een persbriefing. ‘Zij vervullen de belofte van de president om immigratie te hervormen en zetten de behoeften van Amerikaanse arbeiders op de eerste plaats.’

Geen ander vaderland

DACA-kinderen zijn in Amerika opgegroeid en kennen meestal geen ander vaderland. Ze zijn over het algemeen goed geïntegreerd. De meesten komen uit Latijns-Amerikaanse landen, zoals Mexico. Meer dan 200.000 ‘dreamers’ wonen in Californië, zo’n 100.000 in Texas. Ook de staten New York, Illinois en Florida herbergen grote aantallen van deze immigranten.

Eerder leek het erop dat Trump deze speciale groep immigranten met rust zou laten, maar hij staat van verscheidene kanten onder druk. Tien Amerikaanse staten willen dat hij de dreamers-regeling afschaft en dreigden naar de rechter te stappen als dit niet gebeurt. Maar veel Republikeinen in het Congres vinden een dergelijke stap te drastisch. Zo vroeg bijvoorbeeld Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Trump eerder met klem om het schrappen van DACA niet door te zetten.

Lastig parket

Trump verkeert in een lastig parket: enerzijds wil hij zijn conservatieve kiezers tevredenstellen, anderzijds wil hij zich houden aan zijn verkiezingsbelofte om illegale immigratie te bestrijden. Door zijn besluit uit te stellen, legt hij de kwestie neer bij het Congres.

Dat zijn eisen worden ingewilligd lijkt onwaarschijnlijk, want het is maar zeer de vraag of in het Congres een meerderheid vóór is. Veel conservatieve Republikeinen zullen zich naar verwachting onthouden van stemming, omdat ze geen legalisering van de status van DACA-vluchtelingen willen in welke vorm dan ook. Democraten toonden enige toenadering, maar volgens een insider staat of valt het allemaal met hoe sterk het Witte Huis vasthoudt aan de eisen, meldt CNN. Zo pleitten Democratische leiders Nancy Pelosi (Huis van Afgevaardigden) en Chuck Schumer (Senaat) er in onderhandelingen met Trump juist voor om de muur van de eisenlijst te schrappen.

Maar die muur staat er vooralsnog wel op, evenals een verplichte controle voor iedere werknemer om te checken of hij/zij niet illegaal is en verzwaring van de straffen bij overtreding van immigratieregels. En ook het uitbreiden van manieren waarop immigranten toegang tot de Verenigde Staten kan worden ontzegd en vervolgens kunnen worden uitgezet. De maatregelen moeten het langdurende rechtsproces dat tot nu toe aan uitzetting voorafgaat versnellen. Tot slot wil Trump de ‘sanctuary cities‘ die tegen de regels in bescherming bieden aan immigranten aan banden leggen en de manieren beperken waarop immigranten een Green Card (verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd) kunnen bemachtigen.

Er zijn op dit moment ongeveer 11 miljoen illegale migranten in Amerika.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!