Corruptieschandaal in Raad van Europa krijgt Macedonisch tintje

29 december 2017Leestijd: 2 minuten
De Raad van Europa debatteert - Foto: AFP

Een nieuwe wending in de hardnekkige corruptieschandalen bij de Raad van Europa (RvE): het eerder aangekondigde onderzoek naar corruptie en omkoping binnen de Raad wordt verlengd, en de Britse oud-parlementariër Robert Walter wordt nu ook verdacht van corruptie.

De denktank European Stability Initiative (ESI) luidt opnieuw de noodklok over corrupte leden, die ditmaal zouden zijn omgekocht door de voormalige regering van Macedonië.

Lobbyen in ruil voor 7.000 euro maandelijks

Walter zou in ruil voor geld hebben gelobbyd voor de malige Macedonische regering. De Britse oud-parlementariër , tevens lid van de Parlementaire Assemblee, is volgens ESI een notoire verdediger van ‘autocratische landen’ in de Raad van Europa. Zo zou hij Azerbeidzjan – het land dat centraal staat in een reeks van corruptieschandalen – meermaals hebben verdedigd. Van de Macedonische regering ontving hij volgens een contract uit 2016 met voormalige Macedonische regeringsleiders 7.000 euro per maand om het voor het land op te nemen, aldus ESI.

De zaak rond corruptie in de RvE loopt sinds denktank ESI in 2012 een rapport publiceerde over zogenoemde kaviaardiplomatie door Azerbeidzjan, een land dat op dubieuze wijze met mensenrechten omgaat. Met een oorlogskas van 30 miljoen euro per jaar zou het regime de RvE – die losstaat van de Europese Unie – willen beïnvloeden.

Gunstige rapporten over Azerbeidzjan

Van de RvE (400 miljoen euro budget per jaar) zijn 47 landen lid, waaronder Rusland, Turkije en Azerbeidzjan. De Raad bestiert het Mensenrechtenhof in Straatsburg, waarvan de rechters worden aangewezen door de Parlementaire Assemblee, die is samengesteld uit nationale parlementsleden. Relatief gunstige rapporten door de Assemblee over de situatie in het gas- en olierijke Azerbeidzjan zijn schering en inslag.

Hoewel ngo’s als Amnesty International de noodklok luidden over de mensenrechtensituatie in het land, vooral met betrekking tot de situatie rond politieke gevangenen, heeft de raad Azerbeidzjan daarvoor nog nooit op de vingers getikt. Terwijl de RvE als waakhond van de mensenrechten in Europa geldt. Er gaan binnen de muren van de RvE dan ook al jarenlang geruchten over omkoping.

Corruptieonderzoek verlengd tot april

De corruptieaantijgingen hebben er sinds vorig jaar toe geleid dat tal van leden in de Raad zijn opgestapt, onder wie Assemblee-voorzitter Pedro Agramunt. Ook gaf eerder deoudx-fractievoorzitter van de Europese Volkspartij (EVP) Luca Volontè publiekelijk toe dat hij miljoenen had ontvangen van Azerbeidzjan.

Het corruptieonderzoek is bovendien verlengd. Het zou eigenlijk tot december lopen, maar gaat nu door tot april.