Catalonië

Spanje schrapt onafhankelijkheid Catalonië, en België wil crisis sussen

08 november 2017

Het Spaanse Constitutioneel Hof heeft de Catalaanse onafhankelijkheidsverklaring geschrapt. De beslissing komt niet als een verrassing, aangezien datzelfde Hof het onafhankelijkheidsreferendum van Catalonië als ongrondwettelijk bestempelde.

Ondertussen zit de Catalaanse leider Carles Puigdemont nog altijd in België. Gevreesd wordt dat de situatie leidt tot een diplomatieke crisis tussen Spanje en België. De Belgische premier Charles Michel verklaarde woensdag dan ook tegenover het zijn parlement dat de veroordeling of uitlevering van Puigdemont ‘geen regeringsissue’ is, maar dat het aan de rechter wordt overgelaten.

Uitlevering Puigdemont is aan de rechter

‘Het is een kwestie van democratie, van de rechtsstaat,’ aldus Michel. ‘Ik zal erop toezien dat er geen externe bemoeienis komt, en dat de onafhankelijkheid van de rechtsstaat en de scheiding der machten wordt gehandhaafd.’ Puigdemont ontvluchtte Spanje vorige week en zit nu in Brussel. Nadat de rechtbank in Madrid een Europees arrestatiebevel tegen hem uitvaardigde, gaf hij zichzelf op vrijdag – een aantal dagen later – vrijwillig aan bij de Belgische autoriteiten, vergezeld door een viertal van zijn ministers.

Zondag kwamen ze vrij op voorwaarde dat hij het land niet verlaat, en dat hij persoonlijk komt opdagen bij komende rechtszittingen. Puigdemont zelf beweerde vorige week naar België te zijn gevlucht omdat hem in Spanje een onrechtvaardig en politiek proces te wachten stond.

Michel wil niet tussen twee vuren komen te zitten

Michel roept de Spanjaarden en Catalanen intussen op om met elkaar in gesprek te gaan. Het is duidelijk dat België niet graag tussen twee vuren zitten: ‘de politieke crisis bevindt zich in Spanje, niet in België.’

Hij benadrukt wel dat – hoewel Puigdemont niet op uitnodiging in België zit – de Catalaanse leider ‘dezelfde rechten als iedere andere Europeaan’ heeft. Puigdemont kwam niet met een asielverzoek, maar maakte slechts gebruik van het vrije verkeer van personen binnen de Europese Unie.

Puigdemont heeft zich ondertussen kritisch uitgelaten over de manier waarop de EU omgaat met de Catalaanse crisis. Dinsdag riep hij voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker op om ervoor te zorgen dat de Catalaanse verkiezingen in december democratisch kunnen verlopen, en dat de uitslag van het onafhankelijkheidsreferendum gerespecteerd wordt. Dit gebeurde ten overstaan van 200 Catalaanse burgemeesters, die naar Brussel waren gereisd om steun van de EU te vragen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.