België

Puigdemont vrijgelaten, maar mag België niet uit

06 november 2017Leestijd: 2 minuten

De Catalaanse leider Carles Puigdemont en vier van zijn ministers zijn zondagavond vrijgelaten onder voorwaarden. Eerder op de dag gaven ze zichzelf vrijwillig aan bij de Belgische autoriteiten.

De rechter in Brussel besloot zondagavond tot hun vrijlating.

Alleen meewerken aan onderzoek in België

Puigdemont en de andere politici moeten wel nog in België blijven totdat de rechter zich inhoudelijk heeft gebogen over het Europese arrestatiebevel dat een Spaanse rechter vorige week uitvaardigde tegen hen. De zaak zou binnen ongeveer vijftien dagen moeten worden behandeld, melden Belgische media.

Puigdemont en zijn collega’s meldden zich zondagochtend vrijwillig bij de politie in Brussel. Vervolgens werden ze in voorlopige hechtenis genomen en urenlang ondervraagd door de onderzoeksrechter.

Puigdemont gaf zaterdag al aan wel mee te willen werken aan een onderzoek als dit wordt gedaan door Belgische justitie. Volgens Puigdemont is de Spaanse justitie gepolitiseerd. Hij wil alleen meewerken aan ‘echte rechtspraak’.

Uitlevering kan nog een tijd duren

De rechter heeft formeel vijftien dagen de tijd om te besluiten of Puigdemont en de vier anderen aan Spanje worden uitgeleverd. Mocht dat gebeuren, dan kan er hoger beroep worden aangetekend tegen dat besluit. Als dat gebeurt, dan kan een daaropvolgende rechterlijke uitspraak nog eens twee weken in beslag nemen. Vervolgens is er dan nog de optie om in cassatie te gaan.

De Spaanse regering onder leiding van premier Mariano Rajoy beschuldigt Puigdemont – als instigator van het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum – van opruiing, misbruik van belastinggeld, en van rebellie. Hij en zijn regering werden eerder ontslagen nadat het Catalaanse regioparlement zich had uitgesproken voor onafhankelijkheid.

Vervolgens week Puigdemont uit naar Brussel, waar hij sindsdien verblijft. Vrijdag ontving de Belgische justitie het Europese arrestatiebevel tegen Puigdemont. De Catalaanse ex-leider kwam donderdag niet opdagen in de rechtbank in Madrid, waar de verhoren begonnen in verband met de onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië. Naar eigen zeggen vluchtte Puigdemont naar België, omdat hem in Spanje geen eerlijk proces wacht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.