Iran dreigt: Europa moet op zijn tellen passen…

26 november 2017Leestijd: 2 minuten
De Revolutionaire Garde in Iran Foto: AFP

Voor Iran vormt Europa geen bedreiging, maar dat kan volgens Teheran zomaar veranderen. Als de Europeanen de Islamitische Republiek op de een of andere manier in het vizier hebben, zal Iran ervoor zorgen dat het bereik van de langeafstandsraketten kan worden opgeschroefd.

Dat betekent dat raketten verder komen dan het huidige maximum van 2.000 kilometer, zei de tweede man van de Iraanse Revolutionaire Garde tegen staatspersbureau Fars.

Tot dusver is Europa geen bedreiging voor Iran

‘Het ontbreekt ons niet aan de technologie,’ aldus brigadegeneraal Hossein Salami. ‘Tot dusver hebben we Europa niet als bedreiging gezien, dus we hebben het bereik niet verhoogd. Maar mocht Europa een bedreiging gaan vormen, dan zullen we dat wel doen.’

Om West-Europa te kunnen bereiken, zou het bereik van de raketten minimaal 5.000 kilometer moeten zijn. Eerder had Iran al laten weten dat zijn raketten de ‘zionistische vijand’ Israël kunnen raken en de meeste Amerikaanse doelen in het Midden-Oosten.

Onder de Amerikaanse president Donald Trump zijn de verhoudingen met Iran verder op scherp komen te staan. Trump heeft meermaals laten weten af te willen van het nucleaire akkoord met Iran en kiest heel duidelijk partij voor Saudi-Arabië.

‘Khamenei is de nieuwe Hitler’

De laatste tijd zijn de spanningen tussen het sjiitische Iran en het soennitische Saudi-Arabië opgelopen. Boven Jemen voeren Saudische bommenwerpers luchtaanvallen uit op de door Iran gesteunde Houthi-rebellen, die grote delen van het land controleren. Eerder deze maand maakte de premier van Libanon, Saad Hariri, in een tv-toespraak vanuit de Saudische hoofdstad Riaad bekend dat hij zou opstappen.

Lees deze column van Arend Jan Boekestijn: roekeloze kroonprins Saudi-Arabië neemt enorme gok>

Volgens Hariri wil de Libanese terreurbeweging Hezbollah – eveneens door Iran gesteund – de macht overnemen in Libanon en hem liquideren. Saudi-Arabië laat er intussen geen misverstand over bestaan hoe het over de aartsrivaal denkt. De kroonprins van Saudi-Arabië, Mohammed bin Salman, noemt de opperste geestelijk leider van Iran, ayatollah Khamenei in een interview met The New York Times de nieuwe Hitler van het Midden-Oosten.