Madrid biedt Catalanen uitweg via stembusgang

19 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Mariano Rajoy. Foto:AFP

Mocht de Catalaanse regering nieuwe verkiezingen uitschrijven, dan ziet Madrid af van het ontnemen van autonomie. Om 10 uur deze ochtend verloopt het ultimatum dat de Spaanse regering de Catalaanse president Carles Puigdemont heeft gesteld.

Puigdemont zal de deadline waarschijnlijk laten verstrijken zonder duidelijk antwoord, meldt El Pais. De president van de deelregio ondertekende vrijdag een document waarin hij de onafhankelijkheid uitroept, maar wacht met de implementatie ervan omdat hij eerst om de tafel wil met Madrid. De Spaanse regering accepteerde dat niet en eist dat hij duidelijkheid geeft over de status van de deelstaat.

Het is de eerste stap naar het in werking stellen van artikel 155. Daarmee kan de Spaanse regering Catalonië haar zelfbestuur ontnemen. In harde bewoordingen liet Puigdemont gisteren weten dat hij onmiddellijk de onafhankelijkheid uitroept als Rajoy hiertoe besluit.

‘Terugkeer naar de wet’

Maar volgens de krant komt Madrid nu tot de conclusie dat nieuwe verkiezingen een uitweg kunnen bieden uit de impasse. De regering ziet deze mogelijkheid als ‘een terugkeer naar de wet’.

Op 1 oktober liep een referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië volledig uit de hand. Bij gewelddadige confrontaties raakten 33 politieagenten en bijna 900 burgers  gewond. Eerder had het Spaanse Hooggerechtshof het referendum illegaal verklaard. 2,2 miljoen mensen brachten hun stem uit en 90 procent van hen stemde voor onafhankelijkheid. Veel nee-stemmers bleven thuis.

Het geweld leidde wereldwijd tot verontwaardiging. In de dagen na het referendum gingen zowel voor- als tegenstanders van onafhankelijkheid massaal de straat op. Puigdemont waarschuwde Madrid woensdag niet in te grijpen in het afscheidingsproces en noemde dat ‘een fout die alles verandert’. Volgens de president is er geen contact met de Spaanse regering.

Lees hier over de dreigementen over en weer tussen Madrid en de Catalanen.