Escalatie in Rusland-affaire: dit betekent het voor Trump

31 oktober 2017Leestijd: 4 minuten
Trump en Manafort - AFP

Drie campagnemedewerkers van Donald Trump, onder wie voormalig campagneleider Paul Manafort, worden verdacht van het plegen van strafbare feiten. Wat betekent dit voor de president?

Het was maandenlang stil rond speciaal aanklager Robert Mueller, die onderzoek doet naar de rol van Rusland in de afgelopen Amerikaanse verkiezingen. Maar maandag legde hij bommen neer in Washington: de eerste tastbare resultaten van zijn onderzoek kunnen leiden tot de vervolging van drie personen uit de Trump-campagne.

Manafort en Gates: misdaden van jaren terug

Paul Manafort (68), drie maanden campagneleider van Trump, wordt samen met zakenpartner Rick Gates (45) verdacht van ‘samenzwering tegen de Verenigde Staten’. De aanklachten gaan echter niet over de verkiezingen: Manafort en Gates zouden tussen 2006 en 2015 miljoenen dollars hebben witgewassen en schuldig zijn aan belastingfraude.

Echt nieuw zijn die aantijgingen niet: Manafort was jarenlang lobbyist voor de Oekraïense, pro-Russische president Viktor Janoekovitsj. Hij verliet de campagne van Trump in augustus 2016 nadat berichten over geheime betalingen afkomstig van Janoekvitsj de kop opstaken.

Tijdlijn Manafort/Gates2006-2015 Werkten voor de Oekraïense regering, zonder dat te melden. Beschuldigd van het witwassen van miljoenen dollars
April 2016 – Manafort sluit zich aan bij Trump-campagne
19 mei 2016 – Manafort wordt campagneleider
19 augustus 2016 – Stapt op na berichten over geheime betalingen uit Oekraïne
Tot heden – Manafort zou contact hebben gehad met Trump tijdens transitie
– Gates werkt in Washington voor Trumps goede vriend Thomas Barrack
Status: ontkennen aanklachten

Ondanks dat het een flinke klap is dat zijn voormalige campagneleider een zware straf boven het hoofd hangt, reageerde Trump met opluchting op Twitter. Immers, zo schrijft hij, deze vergrijpen hadden plaats ‘lang voordat Manafort zich aansloot bij de campagne’. Achter de schermen geven officials wel toe dat de Trump-campagne Manafort en Gates, die tot een paar maanden geleden nog toegang had tot het Witte Huis, beter had moeten screenen.

Papadopoulos: gelogen over Russische connecties

De president zag de volgende onthulling, een uur later, waarschijnlijk niet aankomen: campagnemedewerker George Papadopoulos (30) gaf begin oktober toe te hebben gelogen tegen de FBI over zijn banden met Rusland. Papadopoulos speelde ogenschijnlijk een geringe rol in het Trump-team als buitenlandadviseur, iets wat hij daarvoor deed voor de Republikeinse kandidaat Ben Carson.

Hij probeerde meermaals een afspraak op te zetten tussen de campagne van Trump en vertegenwoordigers van de Russische president Vladimir Poetin. De aanleiding: hij sprak in april 2016 met een niet bij naam genoemde ‘professor’ in Londen, die hem namens het Kremlin belastende informatie over Hillary Clinton aanbood. Rond die tijd werden via WikiLeaks vele duizenden e-mails van de Clinton-campagne openbaar.

Tijdlijn PapadopoulosMaart 2016 – Wordt buitenlandadviseur Trump-campagne
14 maart 2016 – Ontmoet ‘de professor’ in Italië, zegt Kremlin-connecties te hebben
24 maart 2016 – Meeting met ‘de professor’ en Russische vrouw in Londen
April 2016 – Probeert campagne warm te maken voor vergadering met ‘de Russen’
26 April – Papadopoulos heeft weet van ‘belastende informatie’ over Clinton
27 januari 2017 – Liegt tegen de FBI over Russische banden
27 juli 2017 – Opgepakt op Washington Dulles vliegveld
Status: geeft leugens toe, werkt mee met onderzoek

Papadopoulos probeerde mensen hogerop in de campagne te overtuigen een meeting te houden tussen de twee kampen, maar die kwam er nooit. Wel werd hij aangemoedigd zelf naar Rusland te reizen, maar ook dat gebeurde uiteindelijk niet.

Hij loog over de tijdlijn van zijn acties – Papadopoulos hield eerst vol dat hij de professor sprak als privépersoon. In feite werkte hij al voor de Trump-campagne, hoewel die zegt dat hij ‘slechts’ een vrijwilliger was. De president noemde hem dinsdag ‘een bewezen leugenaar’.

En nu?

Het goede nieuws voor Trump is dat ‘samenzwering met Rusland’ met de drie gevallen niet bewezen is. Hij kan blijven volhouden dat hij niets afwist van de Russische pogingen om te verkiezingen te beïnvloeden.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Maar de acties van Mueller geven een dreigend signaal af: hij is niet bang om achter hooggeplaatste Trump-medewerkers aan te gaan, ook als de misdaden niets te maken hebben met de verkiezingen. De zaak rond Papadopoulos kan bovendien als voorbeeld dienen: hij gaf een relatief licht vergrijp toe en werkte daarna mee met het onderzoek in ruil voor strafvermindering. De druk zal toenemen op Manafort en Gates om eenzelfde deal te accepteren en te praten over de verkiezingscampagne.

Trump-woordvoerder Sarah Huckabee Sanders zei signalen te hebben dat Muellers onderzoek snel wordt afgerond. Bronnen rond Mueller zijn daar niet zo zeker van: dit kan nog maanden, zo niet jaren duren.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!