buitenland

Team Clinton sorteert voor op nieuwe WikiLeaks-onthulling

07 november 2016Leestijd: 2 minuten

Nu de FBI heeft besloten Hillary Clinton niet te vervolgen en de peilingen haar weer goedgezind zijn, lijkt haar campagneteam nerveus te zijn over een volgend schandaal. Mogelijk komt WikiLeaks in de cruciale uurtjes voor de verkiezingen met nog een grote ‘onthulling’.

WikiLeaks liet eerder op maandag weten dat alle zogenoemde Podesta-mails tot op heden worden vrijgegeven. De mails van Clintons campagnemanager John Podesta kwamen eerder in handen van het klokkenluidersplatform, dat sindsdien vrijwel elke dag duizenden nieuwe mails naar buiten bracht.

Clinton-campagne: nieuwe onthulling waarschijnlijk nep

Terwijl Clinton haastig stad en land nog afvliegt om de laatste zwevende kiezers te overtuigen, twitterde haar communicatiedirecteur Jennifer Palmieri zondag dat elke ‘joekel van een Wikileaks-onthulling’ in de komende dagen ‘waarschijnlijk nep’ is.

<script>” title=”<script>

Blijkbaar maakt het team zich druk dat er in de cruciale uren voor de verkiezingen nog een grote onthulling over Clinton naar buiten komt. Het campagneteam van Clinton weigerde eerder uitspraken te doen over de echtheid van de Podesta-mails, en beschuldigde Rusland van de hack waardoor de mails bij WikiLeaks terechtkwamen. ‘Russische propaganda om Trump te helpen,’ was het oordeel van de Clinton-campagne, een bewering die WikiLeaks-voorman Julian Assange steevast bleef ontkennen.

Onbetrouwbare politicus

Uit de mails kwam eerder een aantal pijnlijke onthullingen naar buiten, onder meer over de bedreiging van Clintons vroegere rivaal Bernie Sanders. De mails bezorgden tegenstanders van Clinton een reeks aan mogelijkheden om haar af te schilderen als een onbetrouwbare politicus. In de eerste mails kwamen de dikbetaalde speeches die Clinton gaf aan bankiers op Wall Street naar buiten. Daarin gaf ze onder meer toe dat ze een ‘publiek en een privé-imago’ heeft, ‘omdat de kiezers een beetje nerveus worden van achterkamerdiscussies’.

De Clinton die met bankiers praat, bleek een stuk rechtser dan Clinton de presidentskandidaat: ze zegt onder meer voorstander te zijn van een oliepijplijn Keystone XL en handelsverdrag TPP. Tegenwoordig heeft ze haar steun voor die plannen ingetrokken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.