Politie-informant spoorde jihadisten aan tot terreur

19 oktober 2017Leestijd: 1 minuut
De vrachtwagen waarmee terrorist Anis Amri eind vorig jaar een bloedbad aanrichtte bij de kerstmarkt in Berlijn - Foto: AFP

Een informant van de Duitse politie wordt ervan verdacht moslimextremisten te hebben aangespoord aanslagen te plegen. De informant zou ook intensief contact hebben onderhouden met Anis Amri, de terrorist die in december een bloedige aanslag op de kerstmarkt in Berlijn pleegde.

De informant (‘VP-01’) zou dubbelspel hebben gespeeld, en leverde niet alleen informatie aan de politie maar hitste ook extremisten op om aanslagen plegen, meldt de Berliner Morgenpost op basis van verklaringen van voormalige aanhangers van terreurcellen en verklaringen van advocaten.

Contact met Anis Amri

Het gaat om een informant die voor de nationale recherche van de deelstaat Noordrijn-Westfalen was geïnfiltreerd in de belangrijkste cel van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) rond de salafistische prediker Abu Walaa, in Duitsland. Walaa zelf werd in november vorig jaar in het Duitse Hildesheim – op iets meer dan 30 kilometer van Hannover – opgepakt.

Ook had hij dus intensief contact met Anis Amri, de Tunesische IS-terrorist die in december de aanslag op de kerstmarkt op de Breitscheidplatz in Berlijn pleegde. Bij die aanslag kwamen twaalf mensen om en raakten er bijna 70 gewond.

VP-01 zou in islamitische kringen hebben gezocht naar ‘een betrouwbare man voor een aanval met een vrachtwagen’. Opvallend is dat zijn informatie wel degelijk tot een aantal arrestaties heeft geleid. De autoriteiten van Noordrijn-Westfalen zouden sinds december ook op de hoogte zijn geweest van de beschuldigingen tegen de informant.