(Ex-)leider Boko Haram dreigt in video: ‘Wij zijn er ook nog’

04 augustus 2016Leestijd: 3 minuten
Meest recent beeldmateriaal van Boko Haram-leider Abu Bakr Shekau - Foto: AFP

Er is een breuk ontstaan binnen de Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram. Leider van de groep Abu Bakr Shekau is not amused  dat terreurbeweging Islamitische Staat (IS) hem wil vervangen.

Eerder zwoer Shekau zelf nog trouw aan IS, dat het ‘kalifaat’ in Syrië en Irak heeft uitgeroepen. Boko Haram wil zelf een Afrikaans kalifaat.

Maar donderdag laat Shekau in een videoboodschap opnieuw van zich horen: ‘Ik ben er nog’. Zijn rivaal, Abu Musab al-Barnawi, werd eerder door een propagandakanaal van IS uitgeroepen tot nieuwe leider van Boko Haram. Shekau is daar niet van gediend.

Shekau schreef brieven aan IS

Al-Barnawi is een ‘polytheist’, volgens Shekau. Daarmee zou hij in de ogen van IS en andere extremistische moslimgroeperingen als afvallig moeten worden beschouwd. Het eren van meerdere goden is binnen de islam niet toegestaan. De door IS als nieuwe leider bestempelde Al-Barnawi was eerder woordvoerder van Boko Haram, en wordt over het algemeen als gematigder beschouwd dan Shekau.

In de videoboodschap van donderdag draagt Shekau een militair uniform en zwaait hij met een Kalasjnikov. Hij beweert brieven over zijn vervanging naar IS in Irak en Syrië te hebben gestuurd. Maar op een gegeven zijn de leiders gestopt die te beantwoorden, zegt hij. ‘Er werd mij gevraagd om mijn ideologie naar de kalief te sturen, maar er zijn mensen tussen gekomen die hun eigen egoïstische doelen nastreven,’ aldus Shekau.

Ondanks de ogenschijnlijke breuk binnen de groep, moet men volgens Shekau toch weten dat Boko Haram ‘er nog steeds is’. De terreurgroep voert al zes jaar lang gevechten met de Nigeriaanse regering, en is vooral bekend van de massa-ontvoering van meer dan 200 meisjes in het dorpje Chibok in 2014.  Bij het conflict zijn tenminste 17.000 mensen omgekomen, en bevinden zich nog zo’n 2.5 miljoen ontheemden binnen de regio rondom het West-Afrikaanse land.

Shekau voegt er nog een dreigende boodschap aan toe. De terreurgroep zal volgens hem stoppen met het binnenvallen van moskeeën en het doden val moslims, maar zal in plaats daarvan de aandacht richten op christenen. ‘We zullen alle burgers van het kruis doden’.

‘Boko Haram behoort binnenkort tot de geschiedenis’

Experts zeggen tegen de Britse krant The Telegraph dat een opsplitsing van Boko Haram extra gevaar met zich meebrengt. De kans bestaat dat de factie van Shekau zich voegt bij Al-Qa’ida in de Magreb (AQIM), de Afrikaanse tak van Al-Qa’ida. AQIM is dezelfde organisatie die verantwoordelijk was terreuraanvallen op hotels in Mali en Burkina Faso.

Een woordvoerder van het Nigeriaanse leger wuift de boodschap van Shekau weg, en noemt het een ‘uitspatting van aandachtzoekerij’, en benadrukt dat de kracht van Boko Haram zeer is afgenomen. ‘Wat ze willen doen is de wereld laten weten dat ze er nog zijn, terwijl ze in feite al zijn uitgeroeid,’ zegt hij tegen het persbureau in Nigeria. Volgens hem zal het niet duren voordat Boko Haram permanent van het toneel is verdwenen. Dergelijke verklaringen zijn echter al vaker (vooral met het oog op verkiezingscampagnes) geuit door woordvoerders van de Nigeriaanse regering.