Gedwongen bekering en huwelijk: de horrordaden van Boko Haram

27 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Sinds 2009 heeft de Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram meer dan vijfhonderd vrouwen en meisjes ontvoerd. De gijzelaars worden gedwongen om te trouwen, zich te bekeren tot de islam, ze worden verkracht en moeten dwangarbeid verrichten.

In mei vorig jaar bereikte het aantal ontvoeringen door Boko Haram een hoogtepunt. Human Rights Watch (HRW) sprak met 46 getuigen en slachtoffers van ontvoeringen door de terreurbeweging.

Vrijlating

Op 14 april ontvoerde Boko Haram in een klap 276 schoolmeisjes. Het was de grootste groep die Boko Haram in een keer heeft ontvoerd. Enkele meisjes is het gelukt om te ontsnappen, en er zou een overeenkomst aanstaande zijn over vrijlating van de meisjes.

Boko Haram richt zich bij de ontvoeringen vooral op christenen. Slachtoffers worden bedreigd met mishandeling of de dood als zij weigeren zich te bekeren tot de islam, en meisjes worden gedwongen een sluier te dragen.

School

Een negentienjarige vrouw werd ontvoerd toen ze onderweg was naar huis met vijf andere meisjes, na een dag school. ‘Aha, jullie zijn de mensen naar wie we op zoek zijn. Jullie zijn dus degenen die nog steeds naar school gaan, terwijl wij hebben gezegd dat Boko, Haram is,’ zei de terrorist bij de ontvoering.

Boko Haram wordt losjes vertaald als westers onderwijs is een zonde. Het groepje moest zich bekeren tot de islam en werd vrijgelaten nadat zij zworen niet terug te gaan naar school. De jonge vrouwen zijn sindsdien niet meer teruggegaan naar school.

Verkracht

Vrouwen vertellen dat ze op brute wijze zijn verkracht en hoe ze moesten toekijken terwijl anderen gijzelaars werden doodgeschoten. Het is moeilijk om te praten over wat er precies is gebeurd, omdat hen bij terugkomst in hun dorp wordt verteld dat het beter is om dat niet te doen.

Bovendien kampen ze na hun vrijlating vaak met schuldgevoelens, omdat ze het gevoel hebben dat ze hun geloof de rug hebben toegekeerd.

Hoewel er fondsen zijn opgezet om de meisjes die ontsnappen uit de handen van Boko Haram te helpen, lijkt het geld niet bij de meisjes terecht te komen. In interviews met de mensenrechtenorganisatie zeggen sommige slachtoffers dat zij niet op de hoogte zijn van het bestaan van het fonds.

Behalve ontvoeringen heeft Boko Haram de afgelopen jaren al een groot aantal burgers vermoord. Sinds 2009 gaat het volgens HRW om meer dan zevenduizend burgers.

HRW interviewde meisjes die zijn ontsnapt uit handen van Boko Haram:

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.