Noord-Korea

Trump moet eerst langs Zuid-Korea bij aanval op Noord-Korea

17 augustus 2017

De spanningen mogen dan wat zijn afgenomen in het conflict tussen Amerika en Noord-Korea, oorlogsdreiging is er nog altijd. Als het tot een aanval komt op het regime van Kim Jong-un, dan moet de Amerikaanse president Donald Trump eerst toestemming vragen aan Zuid-Korea.

De gevolgen voor dat land kunnen enorm zijn bij zo’n aanval. Immers, hoofd-en miljoenenstad Seoul ligt maar tientallen kilometers verwijderd van de grens met Noord-Korea.

Wraakactie van Kim Jong-un heeft grote gevolgen

Een wraakactie van de noorderburen houdt in dat heel veel mensen om het leven komen. Volgens de Zuid-Koreaanse Moon Jae-in hebben de Verenigde Staten vanwege die consequenties beloofd geen militaire actie te ondernemen zonder zijn toestemming. Zijn woorden worden ondersteund door een verklaring van generaal Joseph Dunford, de hoogste Amerikaanse militair.

Dunford, op rondreis in Azië, zegt dat er geen twijfel over kan bestaan dat Zuid-Korea wordt ingelicht: ‘Zuid-Korea is een bondgenoot. Alles dat we doen in deze regio is in het licht van dit bondgenootschap. Moon Jae-in is ervan overtuigd dat er geen nieuwe oorlog komt op het Koreaanse schiereiland. Dat wil zeggen: geen geweldsuitbarsting. De twee Korea’s verkeren namelijk al sinds 1950 op voet van oorlog en hebben slechts een wapenstilstand.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.