Noord-Korea

‘Geheim overleg in Noord-Korea’, Amerika houdt alle opties open

14 augustus 2017

De vrees dat de Noord-Koreaanse crisis snel escaleert zwakt wat af. Dat valt op te tekenen uit de uitspraken van Zuid-Koreaanse en Amerikaanse officials. Intussen heeft Pyongyang verschillende belangrijke ambassadeur teruggeroepen voor mysterieus overleg.

Onder de hoge diplomaten zijn in elk geval de Noord-Koreaanse ambassadeurs in China en Rusland en de afgezant voor de Verenigde Naties, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap News.

Mogelijk een nieuwe provocatie

Hoeveel ambassadeurs er precies bijeen zijn, is niet bekend. Ook is onduidelijk waar het overleg precies over gaat. De Zuid-Koreanen, die ernstig worden bedreigd door de noorderburen, geloven dat het wel eens kan gaan over militaire vervolgstappen in deze crisis. Mogelijk zit er een nieuwe provocatie aan te komen in de vorm van een kersverse rakettest.

Een Noord-Korea-expert zegt dat recente satellietfoto’s aantonen dat Noord-Korea een nieuwe raketproef, ditmaal vanaf een onderzeeër, voorbereidt.  De Zuid-Koreaanse minister Baik Tae-hyun maakt zich vooralsnog weinig zorgen. Het gaat hier om een terugkerend fenomeen, zegt hij. Twee jaar geleden werd een soortgelijke meeting met ambassadeurs gehouden in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang.

Verbaal hard tegen hard tussen Trump en Kim

De spanningen tussen N00rd-Korea en Amerika liepen de afgelopen weken flink op. Het ging verbaal hard tegen hard tussen de Amerikaanse president Donald Trump en Kim Jong-un. Noord-Korea kwam zelfs met een heel specifiek doelwit voor een mogelijke aanval: het Amerikaanse eiland Guam waar duizenden Amerikaanse soldaten zijn gestationeerd. Vanwege de acute (nucleaire) dreiging houden de Verenigde Staten militair gezien alle opties open.

Dit voor het geval dat de diplomatieke en economische sancties tegen het Aziatische land op een mislukking uitlopen, zegt de hoogste Amerikaanse soldaat Joseph Dunford tijdens zijn bezoek aan de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in in een vijftig minuten durend onderhoud over recente kwesties, waaronder de Noord-Koreaanse provocaties. Dunford is in Seoul voor een ontmoeting met de Zuid-Koreaanse militaire top, onder wie minister van Defensie Song Young-moo. Hij doet de komende dagen ook China en Japan aan. Noord-Korea claimt dat het inmiddels de Verenigde Staten kan bereiken met een kernwapen, maar dat risico wordt door verschillende Amerikaanse officials gebagatelliseerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.