Hamburg

Politie Hamburg vraagt om versterking: anti-G20-rellen duren voort

07 juli 2017Leestijd: 3 minuten

Zeker 110 agenten zijn gewond geraakt bij rellen in Hamburg op donderdagavond. De radicale betogers, die zich verzetten tegen de G20-top in de Duitse stad, gingen hard tekeer tegen de Mobiele Eenheid.

Gewapend met molotovcocktails, spandoeken en rookbommen protesteerden radicale demonstranten tegen de G20-top, die neoliberalisme, oorlog en hebzucht zou symboliseren.

Het zal goed knetteren op G20-top: hierop moet u letten

Antiglobalisten, milieuactivisten en andere demonstranten staken auto’s in brand, gooiden voorwerpen naar de politie en richtten enorme schade aan op diverse locaties in Hamburg.

‘Zwart blok’ weigerde bivakmuts te verwijderen

De politie verwachtte al dat zeker eentiende van de betogers – in totaal waren naar schatting 100.000 demonstranten aanwezig – uit was op geweld. Bij de protestmars zijn tientallen betogers gearresteerd.

Al snel liepen de rellen zo uit de hand, dat de organisatie van de protestmars zich genoodzaakt zag een einde te maken aan de betoging. Demonstranten in het ‘zwarte blok’ hielden hun gezicht bedekt en weigerden hun bivakmuts af te doen. Toen de politie dat eiste, werden agenten bekogeld met flessen en andere voorwerpen.

Hamburg bereidde zich al weken voor op gewelddadige demonstraties. Vooral winkeliers en inwoners van de binnenstad ondervinden veel hinder van de betogers, zo melden Duitse media. Ze berichten over winkelruiten die zijn ingegooid en vernielingen naast het kamp van ‘Welcome to Hell’, de naam van de protestbeweging in Hamburg.

Wat staat op het programma?

De twaalfde G20-top staat dit weekeinde in Hamburg in het teken van handel, veiligheid en klimaatverandering.

Op vrijdag heet bondskanselier Angela Merkel de landen eerst welkom. Daarna spreken de wereldleiders over terrorismebestrijding. De Britse premier Theresa May zal naar verwachting een pleidooi houden om een einde te maken aan de financiering van terreur. De afgelopen maanden was het Verenigd Koninkrijk diverse keren doelwit van terroristische aanslagen.

De wereldleiders zullen ook het gevoelige onderwerp vrijhandel bespreken. President Donald Trump voert nog steeds een protectionistisch ‘Amerika Eerst’-beleid, maar de Europese Unie heeft een antwoord op het isolationisme van Trump: de EU kwam vrijdag een handelsverdrag met Japan overeen.

Ook bij het gesprek over klimaatverandering zullen alle ogen op Trump gericht zijn: hij kondigde recent aan dat Amerika zich terugtrekt uit het klimaatverdrag van Parijs. Europese landen geven aan het financiële gat dat de Verenigde Staten achterlaten, te willen opvullen uit eigen zak.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Welcome to Hell’

Ook de politieagenten lijden onder de demonstratie. ‘Politieagenten zijn in groten getale aangevallen,’ zegt Timo Zill, woordvoerder van het Hamburgse politiekorps. Overigens probeerde de politie tevergeefs de honderden geweldplegers te scheiden van de rustige betogers.

Ook een aantal demonstranten raakte gewond. Om hoeveel mensen het gaat, kan de politie niet zeggen. Drie agenten zijn voor hun verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De protestmars voltrok zich op ongeveer twee kilometer van het G20-terrein.

Ook vrijdag gaan de demonstraties door. Betogers vormen zitblokkades en proberen het G20-terrein te bestormen. De Mobiele Eenheid vatte vrijdagochtend een groep demonstranten in de kraag, en houdt de ‘Welcome to Hell’-beweging scherp in de gaten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.