Linkse radicalen willen G20 ‘aanvallen en vernietigen’ in Hamburg

06 juli 2017Leestijd: 2 minuten
Foto : AFP

Scholen sluiten tijdelijk, winkeliers timmeren hun ramen dicht. Hamburg bereidt zich voor op een weekeinde vol geweld en vandalisme: 100.000 demonstranten zijn op de been voor de G20-top, van wie een deel naar verwachting voor onrust en geweld zal zorgen.

Het stadscentrum is afgesloten, en 20.000 agenten zijn op de been. De kosten van de G20 lopen, vooral vanwege de demonstranten, hoog op: bijna 185 miljoen euro wordt in de top gestoken.

Al weken terroriseert extreem links Hamburg voor G20-top >>

‘Aanvallen en vernietigen’

Met de Russische president Vladimir Poetin, zijn Amerikaanse collega Donald Trump en de veelbesproken Turkse president Recep Tayyip Erdogan in Hamburg, valt er veel te protesteren. Hamburg verwacht tienduizenden linkse activisten, die zich fel verzetten tegen het neoliberalisme dat de G20-top symboliseert.

Turken in Duitsland die president Erdogan steunen, worden verwacht op de vuist te gaan met aanwezige Koerden. Duitsland rekent op zo’n 50.000 boze Koerden. De Hamburgse politie heeft agenten moeten lenen uit andere korpsen om op te kunnen treden tegen het verwachte geweld in de Duitse havenstad.

Woensdag schilderden duizenden demonstranten zich grijs, met klei. Als zombies liepen ze rond, in de hoop aandacht te vragen voor klimaatveranderingen. ‘Welcome to hell,’ is het motto van de demonstranten. En het doel? ‘Aanvallen en vernietigen.’

Gewelddadig protest voor vrede, tegen mondialisering

Volgens hen symboliseert de G20-top de doorgeslagen mondialisering en de obsessie met economische groei. Typisch is dan ook dat de top plaatsheeft in Hamburg, waar vrijhandel en mondialisering juist voor economische groei zorgen. Veel Hamburgers zijn financieel afhankelijk van de wereldhandel.

Radicale antikapitalistische bewegingen werden sowieso verwacht te protesteren tegen de top, maar de komst van Trump heeft de woede bij extreem links aangewakkerd. Ook demonstreren ze tegen het geweld van staten als Rusland en Amerika in bijvoorbeeld het Midden-Oosten. Opmerkelijk is dat het pleidooi voor vrede vooral wordt gehouden met gewelddadige aanslagen, op onder meer spoorfaciliteiten in Hamburg.

Daarnaast worden auto’s in brand gestoken en winkelruiten ingeslagen. De politie rekent op zitblokkades en molotovcocktails. De afgelopen dagen hebben agenten een enorm aantal wapens in beslag genomen: een teken dat een deel van de demonstranten (10.000, zo schat de politie in) geweld niet zal schuwen.