Islam

Erdogan: ‘Slimme studenten verruilen ons voor het Westen’

26 juli 2017Leestijd: 3 minuten

De islamitische wereld raakt intelligente studenten kwijt aan het Westen, constateert de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De brain drain moet gestopt worden, vindt hij.

‘We moeten maatregelen nemen om deze brain drain te voorkomen. Die leegloop zorgt ervoor dat onze wetenschappelijke wereld wordt gereduceerd tot een woestijn.’ De Turkse president sprak deze woorden tijdens een evenement voor het hoger onderwijs in de islamitische wereld, bij het presidentiële complex in de Turkse hoofdstad Ankara.

Emigratie stoppen

Hij wil emigratie naar westerse landen dan ook voorkomen, zegt hij. Hij benadrukt dat slechts enkele mosliminstellingen tot de top-500 van universiteiten in de wereld behoren, en dat de ‘slimste jeugd naar westerse landen verhuist’.

‘En tot overmaat van ramp, maken we hier serieuze bedragen voor over aan westerse landen,’ zegt Erdogan. ‘Nadat deze studenten hun academische studie hebben afgerond, verwachten wij uiteraard dat ze terugkomen naar hun eigen land om hun eigen volk te dienen. Maar meestal doen ze dat niet, maar blijven ze in het land waar ze hebben gestudeerd.’ Hij roept andere islamitische leiders op om na te denken over de ‘echte redenen’ waarom de jeugd afstand voelt van het vaderland.

Die plicht hebben de universiteiten, ‘productiecentra voor de wetenschap en het vrije denken’. Volgens Erdogan hoort ‘elk idee dat niet besmet is door terrorisme en niet tot geweld oproept’ thuis op de universiteit.

Geen evolutie meer, maar wel jihadlessen

Opmerkelijke uitspraken van een regeringsleider die onlangs goedkeurde dat de evolutietheorie van Charles Darwin uit het lespakket wordt geschrapt, ten gunste van het concept ‘jihad’, dat in het onderwijsplan wordt geïntroduceerd.

Darwins The Origin of Species wordt op dit moment nog behandeld bij biologie in de derde klas van de middelbare school in Turkije. Maar volgens onderwijsminister Ismet Yilmaz is de leer van Darwin ‘te hoog gegrepen’ voor scholieren. Reden voor de Turkse regering om de evolutieleer pas op de universiteit te gaan onderwijzen.

Het nieuwe leerplan wordt vanaf volgend jaar in drie jaar geïntroduceerd. In 2019 moet het curriculum volledig zijn ingevoerd, en wordt de evolutietheorie niet meer behandeld op Turkse scholen. Darwins theorie maakt plaats voor lessen over ‘jihad’, verklaarde Yilmaz.

Het plan kwam de regering op flinke kritiek te staan van de Turkse academische wereld en de grootste oppositiepartij CHP. Academici wezen de regering van Erdogan erop dat het oerconservatieve en streng islamitische Saudi-Arabië het enige land ter wereld is waar de evolutietheorie niet wordt onderwezen.

Ook vinden zij dat de evolutietheorie essentieel is voor scholieren om hun wetenschappelijke blik te verbreden, en latere vakken in de wetenschap te kunnen volgen.

In het nieuwe lesprogramma voor Turkse scholen zou bovendien ook minder aandacht zijn voor secularisme, de erfenis van de stichter van de Turkse republiek Mustafa Kemal Atatürk. Hij was ervan overtuigd dat religie geen invloed mag hebben op het bestuur en de maatschappij. Critici vrezen dat Erdogan de islamisering van het land voortzet en de seculiere tradities van Turkije probeert te schrappen.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.