Frankrijk

Bruno Le Maire tegen Britten: ‘We willen ons geld terug!’

20 juli 2017Leestijd: 2 minuten

Frankrijk zet de verhoudingen met het Verenigd Koninkrijk op scherp. De Franse minister van Economische Zaken, Bruno Le Maire, wil pas onderhandelen over handelsverdragen als de Britten alle openstaande rekeningen hebben betaald.

Deze week begon een nieuwe ronde in de Brexit-onderhandelingen tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk. De EU heeft één onderhandelaar naar voren geschoven, maar Frankrijk blijkt er een compleet eigen agenda op na te houden. ‘Het was Margaret Thatcher die ooit tegen de Europese Unie zei: “We willen ons geld terug,”’ memoreert Le Maire, minister van Economische Zaken in de regering van Emmanuel Macron.

‘Harde voorwaarde’

Le Maire vindt dat er eisen mogen worden gesteld. ‘Over het bedrag kunnen we nog discussiëren, maar zeker is dat het Verenigd Koninkrijk het openstaande bedrag aan de EU moet terugbetalen – dat is een harde voorwaarde voordat we aan de gesprekken over handel beginnen,’ zegt Le Maire tijdens een commissievergadering in het Franse parlement.

Binnen de Europese Unie circuleren uiteenlopende schattingen over de hoogte van het bedrag dat de Britten moeten betalen. Deze week werd het geschat op 65 miljard euro. Van de Britten wordt verwacht dat ze meebetalen aan projecten waarmee ze voor de Brexit hebben ingestemd. Volgens Le Maire zal het bedrag oplopen tot 100 miljard euro.

‘Go whistle’

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson liet eerder deze maand weten dat Brussel naar dit astronomische bedrag kan fluiten, maar dit is niet het Britse regeringsstandpunt.

De Britse premier Theresa May is bereid om financiële verplichtingen na te komen. Een exacte prijs heeft de Britse regering niet genoemd. Pas wanneer May een bedrag heeft bepaald, kan de regering met Brussel onderhandelen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.