Londen pakt nationaliteit jihadisten af

30 juli 2017Leestijd: 1 minuut
Jihadisten van IS rijden door Raqqa. Foto: AFP

Het Verenigd Koninkrijk ontneemt 150 jihadisten en andere criminelen de Britse nationaliteit. De Britse overheid is bang dat zij anders terugkomen naar het Verenigd Koninkrijk en daar dood en verderf zullen zaaien.

Dat schrijft The Sunday Times. Ook van jihadbruiden is de nationaliteit afgenomen. De beslissing is genomen nu Islamitische Staat (IS) in het Midden-Oosten steeds meer terrein moet prijsgeven.

Strijd om Raqqa nog gaande

Het gaat om jihadisten en criminelen die ook nog een andere nationaliteit hebben. Volgens het internationaal recht is het verboden om mensen stateloos te maken.

Het kalifaat van IS brokkelt steeds verder af. Onlangs hebben Iraakse troepen de miljoenenstad Mosul in het noorden van het land heroverd. De strijd om de Syrische stad Raqqa is nog altijd gaande. Raqqa is door IS uitgeroepen tot hoofdstad van IS-gebied.

Vaak bekeerlingen

Nederlanders die afreisden naar het kalifaat om te strijden voor terreurgroep IS zijn relatief vaak bekeerlingen en Marokkanen. Ongeveer vijftig Syriëgangers zijn teruggekeerd.

Zij worden door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst in de gaten gehouden. De Syrië- en Irakgangers vormen een grote bedreiging voor de veiligheid.

De mensen die nu nog terugkeren zijn ook gevaarlijker dan de Syriëgangers die eerder terug naar Nederland kwamen, meldde de inlichtingendienst eerder al. De kans is veel groter dat ze daadwerkelijk hebben meegevochten. Hun drempel om ook in West-Europa geweld te gebruiken, is waarschijnlijk laag.