Islamitische Staat

Nederlandse jihadisten vooral Marokkanen en bekeerlingen

05 juli 2017Leestijd: 2 minuten

Nederlanders die afreisden naar het kalifaat om te strijden voor terreurgroep Islamitische Staat zijn relatief vaak bekeerlingen. Ongeveer vijftig Syriëgangers keerden terug. Zij worden door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in de gaten gehouden.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Dit meldt de Volkskrant, na het inzien van cijfers van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS). Het onderzoeksbureau zette een databank op, waarin zo veel mogelijk jihadisten zijn opgenomen. Ze reizen af om te vechten voor het kalifaat van Islamitische Staat.

Het HCSS heeft gegevens van 206 Syriëgangers. De Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) schat dat er in totaal 280 Nederlanders afreisden naar het kalifaat. De jihadisten reisden af naar het kalifaat tussen 2012 en juni 2017.

Veel Marokkanen, weinig Turken

Het gros van de jihadisten die naar Syrië afreisden, heeft een Marokkaanse achtergrond. Volgens de onderzoekers gaat het om bijna 46 procent van het totale aantal Syriëgangers. Daar moet echter wel bij worden aangemerkt dat er relatief veel Nederlandse Marokkanen zijn, in vergelijking met bijvoorbeeld Nederlanders met een Tunesische of een Iraakse achtergrond.

Opvallend is dat het aantal Turken dat afreist naar het kalifaat aanmerkelijk kleiner is, slechts 10 procent van de Nederlandse Syriëgangers heeft ook een Turks paspoort.

Bekeerlingen oververtegenwoordigd

Een ander opmerkelijk feit is het grote aantal bekeerlingen dat zich bij IS meldt voor de jihad. Ruim 17 procent van de Syriëgangers heeft zich tijdens zijn of haar leven tot de islam bekeerd. ‘Zeven keer zo veel als het aandeel bekeerlingen in de gehele Nederlandse moslimgemeenschap,’ zegt onderzoeker Reinier Bergema van HCSS tegen de Volkskrant.

Bekeerlingen gaan vaak op eigen houtje op zoek naar de islam, en vormen een gemakkelijke prooi voor radicale salafisten, volgens de AIVD ´een kweekvijver van jihadisme’.

Een groot aantal jihadisten is afkomstig uit de Randstad, vooral Den Haag is hofleverancier van het kalifaat: van de 163 jihadisten van wie de woonplaats bekend is, komen er 32 uit Den Haag. Opvallend is dat het nabijgelegen Zoetermeer met 15 jihadisten de tweede plaats inneemt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.