Merkel sluit zich aan bij Juncker over Brexit: ‘Gesprekken moeten doorgaan’

10 juni 2017Leestijd: 2 minuten
Merkel ziet niet in waarom de Brexit-gesprekken uitgesteld zouden moeten worden - Foto: AFP

De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaat er vanuit dat de Britten zich ook na de verkiezingsuitslag aan hun Brexit-planning houden. Ze wil naar eigen zeggen snel beginnen met de Brexit-onderhandelingen.

‘Duitsland is er klaar voor,’ zei Merkel vrijdagavond in Mexico City na een bijeenkomst met de Mexicaanse president Enrique Pena Nieto. ‘Van wat ik van de premier heb begrepen, willen de Britten zich ook aan hun eerste onderhandelingsplan houden.’

Geen uitstel

De Britse premier Theresa May dacht met haar ‘snap elections’ een groter mandaat te veroveren, maar verloor tegen haar verwachting in haar meerderheid. Het startschot voor de gesprekken over Brexit staat gepland voor 19 juni.

Merkel ziet geen reden waarom dat plan uitgesteld moet worden. May verklaarde vrijdag dat ze niet van plan is op te stappen en verder wil met een minderheidskabinet met de steun van de kleine Noord-Ierse partij DUP. Het baart verschillende EU-leiders zorgen dat May haar meerderheid heeft verloren, vooral in het licht van de Brexit-onderhandelingen.

Gemeenschappelijke doelen

De Britten blijven hoe dan ook deel van Europa, zegt Merkel. ‘Groot-Brittannië is lid van de NAVO, dus we hebben veel gemeenschappelijke uitdagingen waar we mee om moeten gaan,’ aldus Merkel, die benadrukt dat dit ook de Brexit-onderhandelingen vanuit een gemeenschappelijk perspectief gevoerd moeten worden.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Op vrijdag reageerde voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker smalend op de Britse verkiezingsuitslag. ‘Europa is er klaar voor,’ verklaarde hij. De Brexit-onderhandelaar van de EU Michel Barnier is daar wat voorzichtiger in. Als de Britten daar behoefte aan hebben, vindt hij dat ze meer tijd moeten krijgen.