Schandaal minister overschaduwt Macrons integriteitswet

01 juni 2017Leestijd: 2 minuten
Emmanuel Macron. Foto:AFP

De Franse president Emmanuel Macron wil de bezem halen door de Franse politieke elite. Vandaag lanceert zijn regering een wet die regels moet aanscherpen voor de politieke moraal in Frankrijk. Problematisch is dat de pas door Macron aangestelde minister Richard Ferrand wordt beschuldigd van belangenverstrengeling.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Vandaag stelde het Openbaar Ministerie een gerechtelijk vooronderzoek in naar Ferrand, de minister van Binnenlandse Cohesie. Ferrand huurde als gedeputeerde van het departement Finistère zijn zoon in als politiek assistent. Ook zou hij als directeur van een zorgverzekeringsbedrijf een pand hebben gehuurd van zijn vrouw, die in het onroerend goed zit. Dit onthulde het Franse satirische weekblad Le Canard Enchainé.

Voor Macron komt deze affaire op een pijnlijk moment. Precies op de dag dat hij het nepotisme in de politiek te lijf wil gaan. Zo wil hij verbieden dat politici hun eigen familie kunnen inhuren met publiek geld. Dit is een reactie op de affaire Fillon. Maar nu heeft Macron zijn eigen affaire Fillon. Vooralsnog weigert Macron steun in te trekken voor minister Ferrand, en wacht op een oordeel van de rechtbank.

Affaire Fillon

François Fillon kwam als presidentskandidaat in opspraak, toen hetzelfde le canard Enchainé onthulde dat hij zijn vrouw op de loonlijst had gezet als politiek assistent zonder dat zij daarvoor werkzaamheden verrichte. Wat volgde was een dramatische verkiezingscampagne, waarin hij roemloos derde werd, achter Marine Le Pen en Emmanuel Macron.

Die laatste heeft nu een imagoprobleem: hoe kan hij nepotisme in de Franse politiek bestrijden, wanneer zijn eigen ministers niet van onbesproken gedrag zijn? De minister van Justitie, François Bayrou, die de nieuwe wet verdedigde, zegt hierover: ‘Iedereen heeft gebreken. Wat betreft de affaire Ferrand, dat is een zaak voor het justitieel apparaat, die functioneert onafhankelijk van de pers.’