Amerika vraagt Golfstaten sancties tegen Qatar af te zwakken

09 juni 2017Leestijd: 2 minuten
Tillerson waarschuwt dat de Golfcrisis ook voor Amerika gevolgen kan hebben - Foto: AFP

De Verenigde Staten hebben Golfstaten en andere landen opgeroepen om hun strafmaatregelen tegen Qatar af te zwakken, om verdere escalatie van het conflict te voorkomen. Minister Rex Tillerson van Buitenlandse Zaken zei vrijdag dat de emir van Qatar voortgang heeft geboekt bij het afbouwen van financiële steun aan extremisten.

Volgens Tillerson heeft emir Tamim bin Hamad al-Thani ook stappen gezet bij het uit het land zetten van ‘terroristische elementen’. Maar hij moet wel meer doen en snel, voegde hij eraan toe.

Humanitaire gevolgen

Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte, Jemen, Libië en de Malediven hebben hun banden met Qatar verbroken omdat het Golfstaatje terrorisme zou ondersteunen. Bovendien herbergt Qatar tv-zender Al Jazeera, die kritisch is over de Arabische alleenheersers en het volgens deze machthebbers zou opnemen voor bijvoorbeeld de Moslimbroeders. Ook is het de coalitie een doorn in het oog dat Qatar het goed kan vinden met Iran, de sjiitische aartsvijand van Saudi-Arabië en de andere soennitische landen. De Saudiërs nemen dan ook het voortouw in deze hoogoplopende crisis.

Maar het isolement van het land heeft volgens Tillerson echter onbedoelde humanitaire gevolgen, zoals tekorten aan voedsel. De ‘blokkade’ pakt volgens de minister ook negatief uit voor de Verenigde Staten. Zo zouden Amerikaanse zakelijke activiteiten in de regio lijden onder de sancties. ‘De blokkade verstoort ook militaire activiteiten in de regio en de operatie tegen terreurbeweging Islamitische Staat’, aldus Tillerson.

Opvallend, want de Amerikaanse president Donald Trump gaat eigenlijk lijnrecht tegen  de woorden van zijn minister in. ‘Qatar financiert terrorisme,’ zegt hij vrijdag. ‘Dat moet stoppen.’

‘Wij moesten een besluit nemen; kiezen we de makkelijke weg of ondernemen wij eindelijk een harde maar noodzakelijke actie. Wij moeten het financieren van terrorisme stoppen. Ik besloot dat de tijd gekomen was Qatar te vertellen hieraan een eind te maken,’ aldus Trump.

Trump belt vier keer met Arabische leiders

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Trump zou eerder naar verluidt tijdens die telefoongesprekken hebben aangegeven dat hij graag ziet dat de Golfstaten eenheid bewaren. Hij maakte volgens dezelfde bronnen ook duidelijk dat Qatar zich in zijn ogen beter moet gedragen.

Eerder deze week verklaarde hij ook al dat de landen tijdens de top in Saudi-Arabië al met een beschuldigende vinger richting Qatar wezen, vanwege vermeende terroristische banden.

Elif Isitman
Elif Isitman (1987) was van 2014 tot 2018 webredacteur bij Elsevier Weekblad.
Lees meer
Elif Isitman