boycot

Qatar heeft lak aan andere Arabische landen

08 juni 2017Leestijd: 2 minuten

Qatar is niet van plan zijn buitenlands beleid te veranderen om andere Arabische landen tevreden te stellen. Onder aanvoering van onder meer Saudi-Arabië werd een boycot ingesteld die de Golfstaat hard treft.

‘Wij zijn niet van plan de onafhankelijkheid van ons buitenlands beleid op te geven,’ zegt sjeik Mohammed bin Abdulrahman al-Thani.

Nog nooit zo vijandig bejegend

De minister sprak met journalisten over het conflict met onder meer Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte, die de betrekkingen met Qatar hebben verbroken omdat Qatar extremistische groepen zou ondersteunen. Al-Thani zei dat zijn land nog nooit zo vijandig is bejegend. ‘Wij staan voor vrede, niet terrorisme.’

Want na de actie van dit soennitische bondgenootschap volgden ook andere landen. Jordanië bijvoorbeeld, dat de diplomatieke betrekkingen met Qatar flink bekoelde. De hoogopgelopen spanningen bedreigen de stabiliteit van de hele regio, maar kan nooit met militaire middelen worden opgelost, vindt Al-Thani.

Iraans aanbod is afgeslagen

Ondanks deze vijandigheid wil Qatar de met de Emiraten gesloten contracten voor de levering van vloeibaar aardgas nakomen, zei sjeik Mohammed. Hij zei dat Iran hulp heeft aangeboden om de bevoorrading van Qatar met voedsel veilig te stellen, maar dat dit aanbod is afgeslagen.

Qatar krijgt juist het verwijt dat het zich inlaat met Iran, de sjiitische aartsrivaal van het soennitische Saudi-Arabië. Een andere beschuldiging die voorligt, is dat de Qatarezen banden hebben met radicalen. Ironisch genoeg klinkt dat verwijt uit Saudi-Arabië, dat zijn zeer extreme versie van de islam, het wahabisme, over de hele wereld verspreidt.

Dat de spanning in het Midden-Oosten om te snijden is, bleek gisteren na de door IS geclaimde aanslag in Teheran. Eerder vandaag werd bekend dat de computersystemen van de Arabische nieuwszender al-Jazeera op grote schaal zijn  aangevallen. De zender is nog wel in de lucht. Al-Jazeera is in handen van de regering van Qatar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.