diplomatie

Deze landen verbreken band met Qatar om ‘steun aan terroristen’

05 juni 2017Leestijd: 2 minuten

De landen Saudi-Arabië, Egypte, Bahrein, Jemen en de Verenigde Arabische Emiraten hebben maandag de diplomatieke banden met buurland Qatar verbroken. Volgens de vijf landen houdt het Golfstaatje er banden met terroristische groeperingen op na, en destabiliseert het de regio.

De vijf Arabische landen beschuldigen Qatar ervan soennitische extremisten zoals Islamitische Staat (IS) en Al-Qa’ida te steunen, een aantijging die het oliestaatje zelf ontkent. Ook hekelen ze de goede relaties die Qatar met Iran onderhoudt.

Grenzen gesloten

Initiatiefnemer is Saudi-Arabië, volgens een verklaring om ‘het koninkrijk te beschermen tegen de gevaren van terrorisme en extremisme’. Het land heeft de grens met Qatar gesloten en riep andere Arabische landen op hetzelfde te doen.

Bahrein, mede-initiatiefnemer, voegde daaraan toe dat Qatar zich bemoeit met interne zaken in het land. Het heeft Qatarese diplomaten 48 uur gegeven om Bahrein te verlaten. En Egypte hekelt de vermeende steun die Qatar zou verlenen aan de Moslimbroederschap, die in het land wordt beschouwd als een terroristische organisatie. Hoewel Qatar bij de internationale coalitie tegen IS zit, wordt het land er toch van beschuldigd die terroristen te financieren.

Luchtvaart en media

Qatar zelf heeft het verbreken van de relaties verworpen. ‘De maatregelen zijn ongerechtvaardigd en gebaseerd op claims die compleet ongefundeerd zijn,’ aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat de beschuldigingen verder als ‘leugens en onzin’ bestempelt.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Ook het sjiitische Iran zei de stap van de vijf landen te betreuren en benadrukte bovendien dat die stap niet helpt bij het oplossen van de conflicten in het Midden-Oosten.

Het verbreken van de banden heeft ook zijn effect op de Arabische luchtvaartmaatschappijen. Zo hebben Etihad Airways en Flydubai alle vluchten naar de Qatarese hoofdstad Doha stopgezet, en hebben de andere Golfstaten hun luchtruim gesloten voor Qatar Airways. Twee weken geleden werden in die landen Qatarese media als Al-Jazeera al uit de lucht gehaald.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.