stijl

Hoe ga je gekleed bij een staatsbezoek in Saudi-Arabië?

29 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Bij het bezoek van Amerikaanse president Barack Obama aan Saudi-Arabië om de overleden koning Abdullah een laatste eer te bewijzen heeft first lady Michelle Obama voor opschudding gezorgd in het streng-islamitische land. Ze had haar haren niet bedekt met een hoofddoek zoals gebruikelijk,

Meer dan 1.500 boze Saudiërs reageerden op twitter met de hashtags #Michelle_Obama_tactloos en #Michelle_Obama_onbedekt.

In Saudi-Arabië gelden namelijk de strikte beginselen van de hidjab – het islamitisch principe van bescheidenheid, onder meer uitgedrukt in kledingvoorschriften.

Felle kleuren

Dit houdt bijvoorbeeld in dat vrouwen een abaya in het openbaar moeten dragen: een lang bedekkend zwart gewaad. Bovendien is het verplicht om de haren te bedekken. Voor buitenlandse vrouwen gelden deze regels niet, al wordt er wel waarde gehecht aan ‘respectvol’ gedrag.

Daarnaast is het ongepast om als vrouw in felle kleuren te verschijnen. De first lady droeg echter een gekleurd jasje bij haar aankomst in Saudi-Arabië. Ook zou ze haar hand hebben aangeboden aan tientallen Saudische functionarissen, volgens de hidjab is het ongebruikelijk om als man de hand te schudden van een vrouw.

Onbedekt

Critici reageren op de boze reacties vanuit het islamitische land. Toen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton koning Abdullah ontmoette in 2011 had ze zichzelf ook niet bedekt. Net als voormalig first lady Laura Bush tijdens een bezoek aan Saudi-Arabië in 2006.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Onderdrukking

Het bezoek van voormalig koningin Beatrix aan de Golfstaten, buurlanden van Saudi-Arabië, in 2012 ontstond een soortgelijke discussie in Nederland. De koningin en prinses Máxima bedekten hun haren uit respect voor de eveneens streng-islamitische landen.

Geert Wilders (PVV) reageerde ontzet en stelde zelfs Kamervragen na het vertoon van de toenmalige Koningin – die zich daar overigens niets van aantrok en de rest van haar bezoek haar haren bedekte. Hij noemde het dragen van een hoofddoek het symbool van vrouwenonderdrukking.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.