Tillerson weigert mee te doen aan ramadan-viering

27 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Tillerson zou met een 20-jaar oude traditie breken als hij het evenement niet organiseert - Foto: AFP

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft een verzoek van zijn departement om een speciale ramadan-viering te hosten, geweigerd. Daarmee breekt hij met een bijna twintig jaar oude traditie.

Tillerson doet er niet aan mee, meldt persbureau Reuters op basis van bronnen binnen het ministerie.

Iftar en Suikerfeest

De ramadan is vrijdag begonnen en sinds 1999 wordt door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken een evenement rond de islamitische vastenmaand georganiseerd. Het betreft een iftar, het diner ’s avonds na het vasten, of een receptie voor het Suikerfeest aan het eind van de ramadan. Beide worden traditiegetrouw op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gehouden.

Er zou een memo zijn verstuurd  waarin Tillerson wordt gevraagd een receptie voor het Suikerfeest voor te zitten. Door zijn afwijzing zou dit jaar geen evenement wegens de islamitische feestdag worden georganiseerd, voor het eerst in bijna twintig jaar. Een woordvoerder van het ministerie doet geen concrete uitspraken over de afwijzing van Tillerson, maar geeft aan dat ‘de mogelijkheden nog worden onderzocht ’.

Saudisch staatsbezoek

Critici van de regering van de Amerikaanse president Donald Trump beschuldigen hem, onder meer vanwege de ‘moslimban’ die hij begin dit jaar introduceerde, van een ‘onvriendelijke houding jegens islam’. Maar zijn personeel ontkent dat en zegt alleen strenger te willen optreden tegen islamitisch extremisme. Het staatsbezoek van Trump aan Saudi-Arabië vorig weekend wordt als bewijs aangehaald dat Trump geen probleem heeft met de islam.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Vrijdag verstuurde het kantoor van Tillerson een bericht om het begin van de ramadan aan te kondigen. De Amerikaanse minister noemde daarin de islamitische vastenmaand een ‘maand van eerbied, gulheid en zelfreflectie’.

De voormalige Democratische minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright begon achttien jaar geleden met de traditie. Naast een islamitische viering organiseert het ministerie ook andere religieuze evenementen, onder meer voor het christelijke Pasen, het hindoeïstische Diwali en het joodse Pesach.

Het evenement op het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt doorgaans bezocht door prominenten uit de Amerikaanse moslimgemeenschap en hoge ambtenaren van het ministerie. Het wordt als symbool gezien van de Amerikaanse diplomatieke samenwerking met islamitische landen en gemeenschappen. Moslimgemeenschappen in Washington zouden afgelopen week al hebben aangegeven dat ze geen uitnodiging voor een evenement hebben ontvangen, wat ‘ongebruikelijk’ is in deze tijd van het jaar.