Politie arresteert drie mannen in Zuid-Manchester

24 mei 2017Leestijd: 1 minuut
Foto: AFP

De politie heeft drie mannen gearresteerd in verband met de aanslag die maandag in Manchester werd gepleegd. De drie verdachten zijn opgepakt in Manchester, melden Britse media.

Na een reeks invallen in het zuidelijke deel van Manchester werden drie mannen aangehouden. In totaal zijn vier arrestaties verricht: dinsdag werd een 22-jarige man gearresteerd.

Militairen zoeken naar handlangers

In het Verenigd Koninkrijk is het dreigingsniveau verhoogd. Premier Theresa May verwacht ‘waarschijnlijk’ een nieuwe aanslag. Met de hulp van militairen zoeken de Britse veiligheidsdiensten naar eventuele handlangers van aanslagpleger Salman Abedi.

Abedi was bekend bij de politie. Mogelijk kennen de veiligheidsdiensten ook een aantal verdachten uit zijn netwerk.

‘Operation Temperer’

Het pakket aan maatregelen dat gepaard gaat met de verhoging van het dreigingsniveau wordt ‘Operation Temperer’ genoemd, en is een ongebruikelijke methode om de veiligheid van burgers zeker te stellen. Haar voorganger David Cameron weigerde diverse keren gebruik te maken van ‘Operation Temperer’.

De aanslag die maandag werd gepleegd na afloop van het concert van zangeres Ariana Grande, eiste 22 levens. 59 mensen raakten gewond, van wie een deel nog in levensgevaar verkeert. Het betreft de eerste bomaanslag sinds de London Bombings in 2005.

In Londen is woensdag overigens ook een man aangehouden met een groot mes. Hij liep richting Buckingham Palace, enkele seconden voordat de Koningin in haar auto voorbij zou rijden. Het mes is in beslag genomen, en de verdachte wordt verhoord – voorlopig houdt de politie geen rekening met een terroristische aanslag.