Wacht Martin Schulz zondag al een mokerslag?

11 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Angela Merkel en Martin Schulz. Foto:EPA

Kosten noch moeite spaart de Duitse bondskanselier Angela Merkel om de deelstaat Noordrijn-Westfalen voor zich te winnen. Ook SPD-leider Martin Schulz zegt dat de verkiezingen aanstaande zondag een belangrijke graadmeter zijn voor de federale verkiezingen in september.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Merkel gaat deze week liefst vier keer op campagne om de verkiezingen in de deelstaat te winnen. Noordrijn-Westfalen is van groot belang, omdat het traditioneel een SPD-bolwerk is en een dichtbevolkt gebied. Er wonen achttien miljoen mensen. Gaan deze verkiezingen niet naar de sociaal-democraten, dan is dat een sterk signaal dat het ‘Schulz-effect’ maar van korte duur is geweest.

‘Schulz-effect’

Op dat ‘Schulz-effect’ werd breed geanticipeerd toen de oud-voorzitter van het Europees Parlement in januari door de Duitse sociaal-democraten werd teruggeroepen naar Berlijn. Hij zou de SPD gaan leiden om Angela Merkel van haar troon te stoten. In Duitsland is de charismatische sociaal-democraat populair om zijn robuuste stijl. Hem werden grote kansen toegedicht.

Nu ontstaan er twijfels over zijn geschiktheid als opponent van de geroutineerde Angela Merkel. In de laatste peilingen komt Schulz uit op 28 procent van de stemmen. Op het hoogtepunt was het 33 procent en leek hij Merkel te gaan inhalen. Het CDU heeft nu een comfortabele voorsprong, met 36 procent in de peilingen.

Sleeswijk-Holstein

Afgelopen zondag won de CDU van Merkel tegen alle verwachtingen in de verkiezingen in deelstaat Sleeswijk-Holstein. Voorheen zat de SPD daar in de regering, maar de sociaal-democraten vormen nu met 26 procent van de stemmen de tweede partij, achter de CDU, die 34 procent van de stemmen kreeg. Ook in de deelstaat Saarland werd de SPD vorige maand verslagen.

Zondag zijn de laatste deelstaatverkiezingen voor de federale verkiezingen. Haalt Schulz opnieuw bakzeil, dan worden zijn kansen aanzienlijk kleiner. Waarschijnlijk profiteert Merkel ook van de implosie van de Alternative für Deutschland. De gematigde Frauke Petry trok zich terug als fractieleider en zal zich niet kandideren als lijsttrekker voor de verkiezingen in september.