Na broers en vader ook neef van terrorist Abedi opgepakt

27 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Politieagenten in het centrum van Manchester - Foto: AFP

De Britse politie breidt de jacht uit op handlangers van de terrorist Salman Abedi, die maandagavond 22 mensen doodde bij de Manchester Arena. Zaterdag zijn nog eens twee mannen opgepakt die ervan worden verdacht betrokken te zijn bij de zelfmoordaanslag in Manchester.

Ze zouden behoren tot het terreurnetwerk van Abedi (22). Ook zijn neef, Abdallah Forjani (24), is gearresteerd, samen met twee andere mannen, meldt het Britse dagblad The Telegraph.

Kappersproducten met waterstofperoxide

Leden van een antiterreureenheid vielen vrijdagochtend vroeg Forjani’s kapperszaak Fade’Away in Manchester binnen. Daarbij is een aantal ‘interessante spullen’ meegenomen.

Een theorie is dat Abedi producten uit de zaak heeft gebruikt om waterstofperoxide uit te halen. Waterstofperoxide wordt door kappers veel gebruikt om haren te blonderen, maar kan volgens onlinegidsen ook een bestanddeel zijn voor bommen. Werd eerder gedacht dat Abedi de bom door een ander had laten maken, nu houden de autoriteiten er rekening mee dat hij hem zelf heeft gemaakt. Overigens denken ze niet dat Forjani een aandeel had in de aanslag.

Abedi blies zichzelf maandagavond op, na afloop van een concert van de Amerikaanse zangeres Ariana Grande. Daarbij vielen 22 doden, onder wie veel kinderen.

Geradicaliseerde familie

Met de arrestatie van zijn neef is een groot deel van zijn familie gearresteerd – eerder werden ook twee broers van Abedi en zijn vader opgepakt. Een van zijn broers werd in Groot-Brittannië gepakt, zijn vader en andere broer in Libië. Vrijdag bleek dat Abedi mogelijk in Syrië is getraind door terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

De familie van Abedi kan zijn geradicaliseerd, zeiden Amerikaanse autoriteiten al eerder. Abedi’s vader zegt dat zijn zoon hem had verteld dat hij naar Mekka wilde gaan, op bedevaart. ‘Ik sprak hem een aantal dagen geleden en er was niets mis. Alles was normaal.’ Volgens de vader was Abedi geen lid van IS.

Zaterdagochtend vroeg zijn in Manchester nog twee mannen gearresteerd, een van 20 en een van 22. Tot dusver zijn in deze zaak dertien mensen opgepakt, van wie er twee weer zijn vrijgelaten. Politiefunctionarissen in Manchester verklaren dat ze het ‘grootste deel van het netwerk’ hebben geïdentificeerd.