Britse verkiezingen

Corbyn is niet van plan veld te ruimen bij nederlaag

09 mei 2017

De Britse Labourleider Jeremy Corbyn is niet van plan op te stappen na de parlementsverkiezingen. Ook als de Labour-partij verliest, waar alle peilingen op wijzen, wil hij aanblijven als voorman.

Dit meldt de Britse krant The Times. Labour staat er bepaald niet florissant voor. Voorspeld wordt dat de partij veel zetels gaat inleveren. Volgens de meest recente peilingen staat Labour 16 procent achter op de Conservatieven van Theresa May. Op de vraag wat hij van deze teleurstellende peilingen vindt, antwoordde Corbyn: ‘Monsieur Zen is fine.’

‘Carrying on’

Jeremy Corbyn, die sinds september 2015 de sociaal-democraten leidt, heeft zich voorgenomen om zich niets van de peilingen aan te trekken. Op de vraag wat er zal gebeuren na de verkiezingen, zei hij droogjes: ‘Carrying on’, doorgaan, wat de uitslag ook moge zijn. Opmerkelijk is dat Corbyn de onvrede over het Brexit-referendum niet weet om te zetten in electoraal gewin.

Jeremy Corbyn greep de macht toen voorganger Ed Miliband het veld ruimde na de verloren verkiezingen tegen David Cameron. Corbyn baarde meteen veel opzien met zijn radicaal-linkse standpunten.

In september 2016 wist Corbyn zijn greep op de partij te verstevigen, door opnieuw interne verkiezingen te winnen. ‘Ik ben gekozen als partijleider en ik zal aanblijven als partijleider,’ zegt Corbyn nu over zijn mandaat. De leider van Labour kan zich verheugen in een zekere populariteit binnen de eigen gelederen, maar Labour is er nog niet in geslaagd dit enthousiasme over te brengen op het electoraat.

Karl Marx

Miliband gaf Corbyn vorige week een sneer door te zeggen dat de Labour-partij haar leider naar onbeduidende plekken stuurt om daar campagne te voeren, zodat de partij ‘zich kan richten op kiesdistricten die echt van belang zijn’. Zondag was Corbyn op campagne in het conservatieve Worcester. Daar liet hij zich volgens The Telegraph ontvallen dat Marx een ‘groot economisch denker’ was, en dat er van Das Kapital nog een hoop te leren valt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.