buitenland

Britse minister reageert op Tusk: Brussels gepest laat ons koud!

05 mei 2017Leestijd: 2 minuten

De Britten zetten de hakken in het zand in aanloop naar de Britse parlementsverkiezingen in juni. De Britse minister voor Brexit David Davis geeft de Europese Commissie een veeg uit de pan. ‘Brussel probeert ons te pesten, maar dat laat ons koud.’

Volgens de Britse minister David Davis, in het kabinet van premier Theresa May belast met de afwikkeling van de Brexit, ‘koeioneert’ de Europese Commissie het Britse volk. Dat zei Davis tegen BBC News donderdagavond.

‘Emoties’ bij May

‘Wat er nu gebeurt, is dat de Commissie het Britse volk probeert te pesten,’ sneert Davis. Zijn uitspraak is een reactie op een tweet van Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad. ‘De Brexit-gesprekken zijn al moeilijk genoeg. Als het met de emoties uit de hand loopt, worden de gesprekken onmogelijk.’ Wat Tusk vooral nodig vindt, is gematigdheid en wederzijds respect.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Volgens de Britse krant The Telegraph doelt Tusk vooral op het handelen van de Britse premier Theresa May. Zij beschuldigde de EU er eerder van zich te mengen in de Britse verkiezingen. ‘Brussel overloopt ons tijdens het Brexit-overleg,’ klaagde May.

Merkel en haar planeetopmerking

De onderhandelingen gaan niet van een leien dakje. Er zijn behoorlijk wat schermutselingen en fricties. Een diner tussen May en Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, zou zijn uitgelopen op een ramp. De Britse regering ontkent dat overigens.

Dan is er ook nog een akkefietje tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en Downing Street 10. Merkel zou May hebben verweten op een andere planeet te leven. Het was de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung die dat bericht naar buiten bracht.

Loopt het overleg nu al spaak?

De Britten en de EU stevenen af op een patstelling over de Brexit-rekening. Als het aan de Europese Unie ligt, hebben de Britten geen keus: de Britten zullen de kosten van hun vertrek uit de EU moeten betalen. Zo niet, dan kunnen ze fluiten naar volwaardige handelsbetrekkingen.

‘Dat is geen straf of exit-belasting,’ zegt EU-onderhandelaar Michel Barnier tijdens een toelichting op de Brexit-eisen van de EU. ‘Maar het is wel hun plicht. We moeten het met Londen eens worden over de rekening.’ Barnier benadrukt dat de Brexit zeker niet ‘pijnloos’ zal geschieden. De Britse minister Davis heeft een heel andere lezing.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.