Juncker: ‘EU binnen kwartier akkoord met eisen Brexit’

29 april 2017Leestijd: 2 minuten
Jean Claude Juncker. foto: AFP

De 27 regeringsleiders van de Europese Unie zijn in Brussel om de strategie voor Brexit te bespreken. Volgens de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, heerst uniformiteit onder de leiders wat betreft de eisen voor de Britten.

Volgens Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, hadden de aanwezige leiders minder dan een kwartier nodig om met de opdracht aan de Europese Brexit-onderhandelaar Michel Barnier in te stemmen. Ook Tusk reageert enthousiast.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Het is in het belang van Nederland dat de Europese Unie (EU) snel met de Britten om de tafel gaan over de relatie na Brexit, zegt premier Mark Rutte. ‘We moeten eerst heel goede afspraken maken over de echtscheiding, maar zodra daar vertrouwen over is, moeten er ook snel goede afspraken worden gemaakt over de toekomstige relatie. Over handel, maar ook politiek.’

Het is een argument dat hij eerder in Den Haag ook al naar voren bracht, tijdens een ‘minitop’ met zijn Deense en Ierse collega’s.

Burgers, Ierse grens en scheidingsrekening

De onderhandelingspositie van de EU tegenover de Britten wordt vastgelegd een maand nadat May Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in werking had gesteld. ‘Belangrijk is dat de EU eensgezind is, maar ik heb de indruk dat dat wel gaat lukken,’ zegt Rutte.

Volgens de premier moeten eerst de rechten van ‘Nederlanders en andere Europeanen’ die in Groot-Brittannië wonen, de grens van Ierland met Noord-Ierland en de rekening van de scheiding worden geregeld. Rutte wil daar het liefst al in het najaar duidelijkheid over.

Geen vrijhandelsverdrag

Tusk zei dat er een ‘gedetailleerde lijst’ klaarligt met de rechten van betrokken burgers die moeten worden beschermd. ‘Het vertoon van eenheid [onder regeringsleiders, red.] is uniek,’ aldus Tusk. Het document met richtlijnen voor de Brexit-eisen van de EU omvat zo’n acht pagina’s.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Ook andere regeringsleiders spraken hun vertrouwen uit over de eensgezindheid van de EU-lidstaten. Volgens Barnier is die uniformiteit ook in het belang van de Britten.

Barnier zal de rechten van zo’n 3 miljoen Europese expats in het Verenigd Koninkrijk moeten verdedigen. Ook hebben de Britten nog een miljardenrekening openstaan bij de EU, die bij vertrek moet worden betaald. Daarnaast wordt er geen vrijhandelsverdrag gesloten met May totdat er sprake is van ‘progressie’ wat betreft de harde eisen, vindt de EU.

Voor de EU is het essentieel dat de Britten niet al te veel profiteren van de Brexit, omdat dit andere lidstaten zou kunnen stimuleren hetzelfde te doen. Eerder deze week waarschuwde de Duitse bondskanselier Angela Merkel al dat de Britten niet te veel ‘illusies’ moeten hebben over de mate van toegang die ze zullen krijgen tot de Europese markt.