buitenland

Britten en EU stevenen af op patstelling over Brexitrekening

03 mei 2017Leestijd: 2 minuten

Als het aan de Europese Unie ligt, hebben de Britten geen keus: ze zullen de financiële afrekening die bij het vertrek uit de EU komt kijken, moeten betalen, anders kunnen ze fluiten naar een handelsrelatie. ‘Dat is geen straf of exitbelasting,’ zegt EU-onderhandelaar Michel Barnier, ‘maar een verplichting.’

‘We moeten het met Londen eens worden over hoe we die rekening opmaken,’ aldus Barnier tijdens een toelichting op de Brexit-eisen van de EU. Hij benadrukt dat de Brexit zeker niet ‘pijnloos’ zal geschieden.

Geen blanco cheque

‘De EU en Groot-Brittannië zijn allerlei gezamenlijke verplichtingen aangegaan,’ zegt Barnier. De vertrekregeling maakt daar deel van uit.  In Brussel wordt gesproken over bedragen tussen de 55 en 80 miljard euro, maar daar ging Barnier niet op in. ‘Het wordt in elk geval geen blanco cheque,’ aldus de onderhandelaar. Hij stelt voor dat het Europese Hof van Justitie erop toeziet dat de scheiding op ordentelijke wijze verloopt.

De Britse onderhandelaar David Davis heeft echter een heel ander beeld van hoe zaken moeten verlopen. Hij zei woensdag dat de regering van de Britse premier Theresa May helemaal niet van plan is te betalen als er niet ook een handelsovereenkomst wordt bereikt. De Britten behouden het liefst namelijk de toegang tot de interne markt van de EU. Als geen van de partijen toegeeft, zal de vertrekregeling dus tot een patstelling leiden.

Davis ziet bovendien geen rol voor het Europese Hof van Justitie weggelegd. May liet eerder al doorschemeren dat zij het liefst volledig af wil van het de bevoegdheid van het Hof om oordelen te vellen over de Britten.

Rechten van EU-burgers

Zaterdag kwamen regeringsleiders van de EU tot de gezamenlijke conclusie dat ze eerst de boedelscheiding willen regelen voordat er kan worden gepraat over een toekomstige (handels)relatie. Davis blokkeert dat dus met zijn uitspraak.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Omdat de EU-landen de rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië willen waarborgen, benadrukt Barnier ook dat er niet mag worden getornd aan bestaande EU-wetten die de vrijheid van verkeer en het recht op verblijf in een andere lidstaat regelen . ‘De circa vier miljoen mannen vrouwen, en kinderen’ die door Brexit worden getroffen, moeten hun dagelijkse leven gewoon kunnen blijven leiden, vindt hij. Er wonen zo’n honderdduizend Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.