Assad over gifgasaanval: ‘Waren die kinderen wel echt dood?’

13 april 2017Leestijd: 3 minuten
Assad spreekt zich voor het eerst sinds de gifgasaanval uit maar ontkent er iets mee te maken te hebben - Foto: AFP

De Syrische president Bashar al-Assad ontkent de gifgasaanval die vorige week in Syrië werd uitgevoerd, en waar zijn regime de schuld van krijgt. Een ‘fabricatie van de feiten’ noemt Assad het, om de militaire aanval van de Verenigde Staten op een Syrische vliegbasis vorige week vrijdag te rechtvaardigen.

Het Syrische leger heeft al zijn chemische wapens ingeleverd, beweert Assad in een interview met het Franse persbureau AFP. Het is de eerste keer dat hij spreekt sinds de gifgasaanval van vorige week.

‘Hand in hand met terroristen’

De Amerikaanse aanval op de Syrische vliegbasis heeft de kracht van zijn leger bovendien niet aangetast, zegt Assad. ‘Ongetwijfeld, het staat voor ons 100 procent vast: het is een gefabriceerd verhaal,’ zegt hij over de gifgasaanval. Het Westen, en dan vooral Amerika, loopt volgens hem ‘hand in hand met terroristen’. Het verhaal over de gifgasaanval hebben zij volgens hem gefabriceerd om de aanval op de Syrische vliegbasis in al-Shayrat te rechtvaardigen.

Westerse leiders, onder wie de Amerikaanse president Donald Trump, beschuldigen Assad van de aanval op het stadje Khan Sheikhun van vorige week, waarbij het zenuwgas sarin werd ingezet. Daarbij kwamen tenminste 87 mensen om, onder wie een flink aantal kinderen. Beelden van de nasleep van de aanval veroorzaakten wereldwijde verontwaardiging.

Rusland, de bondgenoot van Assad, schaarde zich snel achter de Syrische president, en verklaarde opnieuw dat Syrië niet in het bezit is van chemische wapens. Volgens Moskou en Damascus kwam het gas vrij toen een chemicaliënopslagplaats van de rebellen werd getroffen bij een bombardement, maar die lezing wordt door de Amerikanen en hun bondgenoten niet geloofd.

Woensdag deden de Russen nog een duit in het zakje door een veto uit te spreken in de VN-Veiligheidsraad tegen een resolutie waarin betrokkenheid van de Syrische regering wordt geëist in een onderzoek naar de vermeende chemische aanval.

Volgens Assad is het ‘niet duidelijk’ wanneer de aanval op Khan Sheikhun gebeurde. ‘Je hebt nu heel veel neppe video’s,’ zegt hij. ‘We weten niet of die kinderen daadwerkelijk in Khan Sheikhun werden gedood. Waren ze eigenlijk wel dood?’ vraagt hij zich af.

Assad blijft chemische wapens ontkennen

De Syrische leider staat erop dat zijn leger alle chemische wapendepots in 2013 hebben overhandigd, toen de Russen een deal afdwongen om een Amerikaanse militaire interventie te voorkomen. ‘We hebben geen bevel uitgevaardigd voor een aanval, we hebben geen chemische wapens, we hebben ons arsenaal een aantal jaar geleden opgegeven,’ aldus Assad.

De Amerikaanse aanval heeft voor een flinke bekoeling van de relatie met de Russische regering gezorgd. Rusland beschuldigde Amerika onder meer van het schenden van het internationaal recht. Trump blijft bij zijn acties. ‘Ik had het gevoel dat we er iets aan moesten doen. Ik heb er geen twijfel over dat we het juiste hebben gedaan,’ zei hij woensdagavond.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Woensdag sprak de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson met zijn Russische collega Sergej Lavrov en met de Russische president Vladimir Poetin. Tillerson sprak van een ‘laag vertrouwensniveau’, maar benadrukte dat de samenwerking op het gebied van terrorismebestrijding door moet gaan.