Orbán zwicht voor Europese druk over universiteitswet

29 april 2017Leestijd: 2 minuten
Orbán is een fel tegenstander van de Hongaars-Amerikaanse miljardair George Soros - Foto: AFP

De Hongaarse premier Viktor Orbán gaat de omstreden universiteitswet in zijn land op één lijn brengen met de Europese regelgeving. Na opgevoerde druk vanuit de Europese Unie heeft hij dat zaterdag in Brussel toegezegd.

De Hongaarse premier was in Brussel voor de speciale Brexit-top met 26 andere regeringsleiders van de Europese Unie.

Zijn beslissing volgt na een ‘openhartige discussie’ over het onderwerp, meldt de Europese Volkspartij (EVP), waarvan de Hongaarse partij Fidesz van Orbán in het Europees Parlement deel uitmaakt.

Universiteit van Soros

Door de wet dreigt de Central European University (CEU) in Boedapest te moeten sluiten en daar is de EVP faliekant tegen. Orbán is fel tegenstander van de omstreden miljardair George Soros, oprichter van de CEU.

‘De EVP zal niet accepteren dat basale waarden worden geschonden en de rechtsstaat wordt ingeperkt,’ aldus de partij. De Europese Commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker begon vorige week een juridische procedure tegen Hongarije, omdat de wet in strijd zou zijn met het recht op academische vrijheid en vrije vestiging.

Anti-Europees geluid

Steeds meer EVP-leden, onder wie europarlementariërs van het CDA, eisten dat Orbán de wet aanpast naar Europese maatstaven. CDA-europarlementariërs dreigden zelfs de samenwerking met Orbáns Fidesz-partij te stoppen. De Hongaarse premier benadrukt zaterdag dat hij ‘alle noodzakelijke stappen’ zal zetten om aan de bezwaren van de Commissie toe te komen, zegt EVP-voorzitter Joseph Daul.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

De EVP was verder fel gekant tegen de ‘misleidende’ nationale raadpleging onder de titel ‘Stop Brussel’ die de Hongaarse regering deze maand organiseerde. De ‘blatante anti-EU-retoriek’ was onacceptabel volgens de partij, die haar eigen overtuigingen als ‘diep pro-Europees’ omschrijft.