buitenland

Christelijke gouverneur ‘Ahok’ verliest verkiezingen Jakarta

19 april 2017

De christelijke gouverneur van Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama oftewel ‘Ahok’,  heeft de gouverneursverkiezingen in de Indonesische hoofdstad verloren. De islamitische kandidaat Anies Baswedan kwam als winnaar uit de bus.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Volgens de exitpolls kreeg Baswedan in de tweede ronde 58 procent van de stemmen. De verkiezingsuitslag is opvallend, omdat de zittende gouverneur in de eerste ronde nog aan kop ging.

De positie van Ahok leek aanvankelijk stevig – hij was populair omdat hij de strijd tegen corruptie op het scherp van de snede voerde – totdat hij zich de woede van de islamitische bevolking op de hals haalde met vermeende godslastering. Enorme demonstraties en rechtszaken waren het gevolg. De christelijke gouverneur met een Chinese achtergrond maakte een duikeling in de peilingen, maar wist nog wel de eerste ronde van de verkiezingen te winnen. Die waren op 15 februari.

Lees verder: Vervolging van de populaire Chinese gouverneur van Jakarta is nieuw dieptepunt in geschiedenis van anti-Chinees racisme

Religieus gemotiveerde campagne

Oud-minister van Onderwijs Anies Baswedan speelde handig in op de gerechtelijke vervolging van Ahok, door zijn eigen religieuze achtergrond te gebruiken in de campagne. Verstandig, want 90 procent van de inwoners in Indonesië is moslim. Door religieuze sentimenten aan te wakkeren, trok Baswedan de verkiezingen naar zich toe.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.