#Frankrijk

Offensief Hollande: ‘Zorg voor laagst mogelijke score Le Pen!’

26 april 2017Leestijd: 2 minuten

De Franse president François Hollande begint een waar offensief om Marine Le Pen af te houden van de overwinning in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Hij drukt al zijn ministers op het hart ervoor te zorgen dat de Front National-kandidaat ‘de laagst mogelijke score’ haalt.

Hollande drong er bij zijn ministers op aan ‘zich volledig in te zetten in de verkiezingscampagne,’ zei de woordvoerder van de president.

Zowat van iedere gevestigde politicus steun

Allemaal ten faveure van Emmanuel Macron, die zowat van iedere gevestigde Franse politicus steun krijgt. Maar of de liberale presidentskandidaat daar zelf blij mee is? Macron diende als minister van Economische Zaken in Hollandes kabinet. Let wel: als representant van Parti socialiste.

Dat imago probeert Macron nu juist van zich af te schudden, door zich te presenteren als de centrumkandidaat. Niet links, niet rechts, maar hervormingsgezind. De president die Frankrijk in beweging (En Marche!) moet brengen.

Establishment doodsbang voor Le Pen

Er doen verhalen de ronde dat Hollande, toen hij besefte dat een tweede termijn er vanwege zijn impopulariteit niet inzat, Macron naar voren heeft geschoven. Daarmee zou de 39-jarige oud-bankier dus de kandidaat zijn van Hollande. Dezelfde theorie wordt ook verspreid door het Le Pen-kamp. Ook oud-president Nicolas Sarkozy schaart zich achter Macron. Niet van harte: Sarkozy, die tijdens de voorverkiezingen roemloos ten onder ging, zegt het programma van Macrons beweging En Marche! niet te onderschrijven.

Hij wil, net als François Fillon en al die anderen, vooral voorkomen dat Marine Le Pen het Élysée-paleis betreedt. Het establishment is bang dat zij de economie volledig ruïneert en Frankrijks reputatie ernstige schade toebrengt. Maar Le Pen denkt juist de Franse economie te beschermen door bijvoorbeeld uit de EU te stappen en de globalisering een halt toe te roepen. Juist vandaag begint er tegen haar een procedure voor opheffing van haar immuniteit als lid van het Europees Parlement.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.