Rutte wil snel door, om economische schade Brexit te beperken

21 april 2017Leestijd: 2 minuten
Rutte (midden) ontvangt de Ierse premier Kenny (L) en de Deense premier Rasmussen (L) in Den Haag - Foto: ANP

Nederland, Ierland en Denemarken willen dat er haast wordt gemaakt met de Brexit-onderhandelingen. Volgens de drie landen, ook wel de ‘Europese vrienden’ van de Britse premier Theresa May genoemd, is haast geboden zodat er snel afspraken over nieuwe handelsrelaties met het Verenigde Koninkrijk kunnen worden gemaakt.

De Ierse premier Enda Kenny en de Deense premier Lars Løkke Rasmussen waren vrijdag in het Catshuis in Den Haag voor een mini-top over hoe een harde Brexit kan worden voorkomen.

Economische schade

Een ‘harde Brexit’ houdt in dat de Britten de EU verlaten zonder deel uit te maken van de interne markt, iets wat zowel voor de Britten als voor de drie landen nadelig zou uitpakken. Kenny, Rasmussen en premier Mark Rutte zijn bang dat Brexit tot economische schade zal leiden.

Volgens Rutte moeten de Brexit-onderhandelingen niet gegijzeld worden door details. Hij wil een akkoord op hoofdlijnen en dan zo snel mogelijk door met gesprekken over hoe de handel met de Britten zo weinig mogelijk consequenties gaat ondervinden van Brexit.

In een document van de Europese Commissie dat donderdag uitlekte wordt gesproken van een maximale inzet door de EU. Volgens Rasmussen is dat wel te begrijpen, maar zoekt hij liever naar ‘pragmatische oplossingen’. De Ierse premier Kenny wil vooral niet al te veel bureaucratie de komende tijd. Volgende week zaterdag komen de resterende 27 EU-landen in Brussel bijeen om de inzet voor de onderhandelingen met de Britten vast te stellen.

Eisen van Juncker

May praat volgende week met Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. Dat gesprek gaat over de uitgangspositie voor de Brexit-onderhandelingen. Een van de belangrijkste en schrijnendste eisen die de Commissie stelt, is dat de Britten de inmiddels beruchte scheidingsrekening betalen – en wel in euro’s. De EU heeft van meet af aan stellig volgehouden dat de Britten moeten worden gestraft voor het verlaten van de Europese Unie. Er moet volgens Brussel een voorbeeld worden gesteld om andere EU-lidstaten af te schrikken, zodat de drempel voor het verlaten van de Unie hoger wordt.

De Commissie zet daarnaast alles op alles om de rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk te beschermen. Ook saillant is de constatering dat het Verenigd Koninkrijk, als het aan de EU ligt, nog lang niet af is van het Europees Hof. Britse media meldden donderdag nog dat een einde aan de bemoeienis van het hof een van de belangrijkste verkiezingsbeloften van May wordt in de aanloop naar de verkiezingen.

De eisen staan niet compleet vast. Alle 27 lidstaten moeten akkoord gaan met een volledig eisenpakket.